Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bolja zakonska rješenja

Selak Raspudić: Kroz zakone smanjiti razorne učinke prirodnih katastrofa

Autor: Hina

09.02.2023. 15:36
Selak Raspudić: Kroz zakone smanjiti razorne učinke prirodnih katastrofa

Foto: Patrik Macek/PixsellZastupnica Marija Selak Raspudić (Most) izrazila je u četvrtak suosjećanje sa žrtvama potresa u Turskoj i Siriji, te poručila da je zadaća hrvatskog zakonodavca kroz pravnu regulativu smanjiti razorne učinke prirodnih katastrofa.


„Naše suosjećanje ostaje sa žrtvama potresa u Turskoj i Siriji, kojima treba pomoći, koliko god se može, i kroz državu, i vlastitim donacijama“, rekla je zastupnica u govoru na slobodnu temu.


Naglasila je i koja je uloga zakonodavca, tj. Hrvatskog sabora.
“Naš je zadatak djelovati adekvatno kroz pravnu regulativu kako bi se, koliko je u ljudskoj moći, smanjili razorni učinci prirodnih katastrofa”, kazala je zastupnica, zauzimajući se za bolja zakonska rješenja koja će utjecati na sigurnost svih.


Najavila je da će Saboru predložiti da zaključkom obveže Vladu da ga izvijesti je li nakon potresa u Hrvatskoj obavljen posebni nadzor nad stradalim objektima, a kako bi se ustanovila odgovornost mjerodavnih za propuste u procesu gradnje.


Do danas ne znamo je li itko odgovarao zato što su se urušili objekti koji nisu trebali, navela je Selak Raspudić.


Pavić (Socijaldemokrati): Od obećanja ministra zdravstva do natječaja – pet godina


Željko Pavić (Socijaldemokrati) primijetio je da je trebalo proći pet godina od obećanja ministra zdravstva da će se uspostaviti hitna helikopterska medicinska služba (HHMS) do približavanja objavi postupka javne nabave i uspostavi same službe.


Sve skupa trebalo bi krenuti do početka 2024., dakle, punih šest godina otkako se počeo pripremati natječaj i dokumentacija, rekao je zastupnik.


Ministar Vili Beroš nedavno je izjavio da je Hrvatska sve bliže ostvarenju projekta HHMS, odnosno da su ostvareni preduvjeti za objavu postupka javne nabave te ostvarenje pune operativnosti HHMS-a do početka 2024.


Pavić je ministra pozvao da se „prihvati posla“ projektiranja heliodroma, ako se želi uspostaviti spomenuta služba.


Ako helikopteri dođu prije heliodroma, opet nećemo imati ništa, zaključio je zastupnik.


Barbarić (HDZ): Dogovor tri naroda u BiH nema alternativu 


Nevenko Barbarić (HDZ) podsjetio je na složenost procesa formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini nakon izbora održanih 2. prosinca prošle godine.


Još je neizvjesno formiranje vlasti na razini Federacije, kazao je zastupnik i naglasio da dogovor tri naroda u BiH nema alternativu. On jedni jamči političku stabilnost, neophodnu za institucionalnu stabilnost, za reformske procese koji u BiH slijede, rekao je Barbarić.