Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ŠTO JE ISTINA?

Šarić tvrdi da nije čuo što je Šeks rekao Karolini Vidović Krišto. Hoće li policija ispitati konobare?

Autor: Dražen Ciglenečki

08.12.2023. 08:58
Šarić tvrdi da nije čuo što je Šeks rekao Karolini Vidović Krišto. Hoće li policija ispitati konobare?

Foto: Neva Zganec/PIXSELLU razmaku od samo mjesec dana, saborska zastupnica OIP-a Karolina Vidović Krišto i drugi je put kazneno prijavila Vladimira Šeksa, pročelnika Savjetodavnog vijeća HDZ-a. Ovaj put da je on osobno prijetio u popularnom zagrebačkom restoranu. HDZ-ov veteran to negira, ali priznaje da je bio dosta grub u izričaju prema njoj i to potaknut njezinom prvom kaznenom prijavom, u kojoj ga ona, zajedno s bivšim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, tereti da je inicirao progon Branimira Glavaša, a i za štošta drugo. Karolina Vidović Krišto tvrdi da je pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Josip Šarić bio svjedok Šeksovog nasrtaja na nju, ali on to demantira.


Osobne uvrede


No, netko od konobara je vjerojatno vidio i čuo što se točno dogodilo između zastupnice i bivšeg predsjednika Sabora, pa će biti od koristi policiji i DORH-u u slučaju da će institucije postupati temeljem ove prijave.


Opisujući kako joj je Šeks prišao dok je sjedila u tom restoranu, Karolina Vidović Krišto navela je u prijavi da joj se unio u lice i uz osobne uvrede rekao da je »mnoge osobno ušutkao i ubio« te da je na njezino pitanje hvali li se time, odgovorio da je »ponosan na to«. »Na moje izjave da je razgovor završen jer me napastuje i prijeti mi, on je nastavio s prijetnjama sve dok ga saborski zastupnik Josip Šarić nije odveo iz restorana. Osobno, nemam nikakvog straha, ali vas upozoravam da ste dužni postupiti protiv nasilja i prijetnji vladajućih moćnika, jer, Vladimir Šeks je savjetnik predsjednika HDZ-a i vlade Andreja Plenkovića, dakle, osoba u najužem krugu političke moći, te se njegove prijetnje moraju ozbiljno uzimati u obzir«, napisala je Karolina Vidović Krišto u kaznenoj prijavi koju je predala u Državnom odvjetništvu.
Kada smo telefonski nazvali Šeksa, on nam je u startu rekao da se »apsolutno ništa nije dogodilo« u srijedu u poslijepodnevnim satima u restoranu nedaleko od sjedišta HDZ-a, u kojem on ima svoj ured. No, potom nam je ispričao da je nešto ipak bilo.


– Sa svojim sam prijateljem Šarićem bio na kasnom ručku u tom restoranu. Dok smo izlazili, on je bio desetak koraka ispred mene i vidio sam kako je blizu vrata stao kod jednog stola, razgovarao s nekim. Ta mi je osoba bila zaklonjena i u tom trenutku nisam znao o kome je riječ. Ja sam također pričao s jednim čovjekom. Nakon što je Šarić izašao, shvatio sam da je Krišto ta osoba s kojom je on razgovarao. Prolazio sam pokraj nje, ona me je bezobrazno, podcjenjivački mjerkala. Rekao sm joj: »Slušaj, dosta je tih lažnih, izmišljenih prijava protiv mene. Ja ću se s tobom već obračunati.« To je sve. Nisam joj prijetio niti bilo što drugo. Kazao sam joj, ponavljam, da ću se obračunati s onima koji podnose lažne prijave protiv mene. Ona to sada diže na nevjerojatnu razinu, ističe Šeks.


Ustraje u tome da se ne bi obraćao predsjednici OIP-a da ona nije podnijela tu prvu prijavu protiv njega.


– Zamislite, u njoj ona čak, između ostalog, tvrdi da sam ja odgovoran zato što nisu procesuirani ratni zločini u Vukovaru, na Ovčari. To je hrpa svinjarija. Kada sam nabasao na nju, moja je reakcija isključivo bila motivirana tom prijavom, koju je poslala na dvjestotinjak adresa u Hrvatskoj, zastupnicima, ministarstvima… Ta mi je prijava prošla kroz glavu kada sam nju ugledao. Ja sam njezina opsesija. Svjestan sam da bi bolje bilo da sam prošao pored nje kao pored turskog groblja, ali jednostavno nisam odolio, što se sada može, rekao nam je Šeks.


On prije ovog pamti još samo jedan susret s Karolinom Vidović Krišto.


– Bilo je to 2021. na komemoraciji za blajburške žrtve u Udbini. Sjedio sam tamo u prvom redu, a ona u trećem i došla mi je i bezobrazno rekla da kako ja dopuštam da predsjednik njezine stranke Škoro sjedi u drugom redu. Nisam uopće razumio što hoće od mene, pa nisam ja bio šef protokola, prisjeća se Šeks svog susreta s Karolinom Vidović Krišto koji je prošao bez kaznene prijave.


Šarić iznenađen


Budući da je pravnik, ima kristalno jasnu sliku što bi se trebalo događati s dvije prijave protiv njega koje je podnijela predsjednica OIP-a.


– DORH bi primarno trebao procijeniti je li njezina prva prijava osnovana ili nije. Ako bi ustanovljeno bilo da jest, iako se već na prvi pogled vidi da su to besmislice i da bi trebalo odbaciti tu prijavu, ali to je stvar DORH-a, onda bi se protiv mene moralo pokrenuti kazneni postupak, u okviru kojeg bih ja bio ispitan. Dosad me još nitko iz DORH-a nije kontaktirao. U slučaju odbacivanja te prijave, DORH bi trebao razmotriti je li Karolina počinila kazneno djelo lažnog prijavljivanja, kako bi se eventualno protiv nje pokrenuo postupak. Ista je procedura i za drugu prijavu, zaključuje Šeks.


Njegov prijatelj Šarić, HDZ-ov saborski zastupnik, iznenađen je razvojem događaja.


– Pozdravio sam se s kolegicom Karolinom i izašao iz restorana malo prije Šeksa. Nisam se vraćao i nisam bio prisutan kada su njih dvoje razgovarali, to su laži. Slobodno o tome možete pitati osoblje restorana. Vani sam čekao taksi, stigao je za mnom i Šeks, a za dvije, tri minute i Karolina i opet smo se pozdravili. Koliko su uopće kredibilne njezine ostale tvrdnje s obzirom na to da je o meni iznijela dvije laži, pita se Šarić.