Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Samostani oživljeni na fotografiji

17.06.2011. 22:00
Samostani oživljeni na fotografiji


Pregledavajući sve fotografije uočili smo da nismo iskoristili ni dio građe s kojom raspolažemo. Dio toga su aviosnimke samostana koje je snimio fotograf Sergio Bobo, kazao je fra Jozo


Izložba fotografija  svih samostana Franjevačke  provincije sv. Jeronima jučer  je otvorena u klaustru samostana sv. Frane. Otvaranju  izložbe “Samostani Franjevačke provincije sv. Jeronima”  nazočili su predstavnici županijske vlasti. Provincijal fra Jozo Sopta otvorio je izložbu,  kazavši da su izložene fotografije dio nedavno završene  izložbe koja je bila postavljena  krajem prošle i početkom ove  godine u Klovićevim dvorima.
– Pregledavajući sve fotografije uočili smo da nismo  iskoristili ni dio građe s kojom  raspolažemo. Dio toga su  aviosnimke samostana koje je  snimio fotograf Sergio Bobo,  kazao je fra Jozo.
Fotografije prikazuju 24 samostana. Pojedini su obnovljeni, dok su neki prazni.
– Bez obzira jesu li nastanjeni ili ne, uvršteni su jer su to  zavrijedili svojom ljepotom i  vrijednošću. Upravo te osobine nas franjevce čine ponosnima i obnavljaju ljubav  prema samostanima. Avosnimke pokazuju samostanske  crvene krovove koji se nisu  urušili te su znak da se obnavljaju. Ne mogu izostaviti  zaslugu naše braće i ponosni  smo da smo ih uspjeli urediti te  su mnogi uložili trud da se  održe. Brojni svećenici zaslužuju najveća državna priznanja zbog uloženog truda, kazuje fra Jozo. 
Potom je provincijal fra Jozo demantirao priče da je crkva na teretu državnog proračuna.
– Naime, brojna naša braća u  Njemačkoj i Argentini sudjelovala su u prikupljanju sredstava za obnovu samostana.  Ujedno, nesebično su nam se  javljali mnogi dobročinitelji.  Zahvaljujem Ministarstvu kulture, konzervatorima te predstavnicima županijske i općinske vlasti na pomoći i razumijevanju, kazao je na kraju  fra Jozo.
U klaustru samostana  izložene su fotografije samostana sv. Antuna u Crikvenici,  sv. Franje u Nerezinama, sv.  Antuna u Puli, Pohođenje Marijino u Pazinu, sv. Franje u  Rovinju, sv. Frane u Zadru, sv.  Duje u Kraju, sv. Sabin u Daksi, Male braće sv. Franje u  Dubrovniku, sv. Vlahe u Pridvorju, Gospe od snijega u Cavtatu i ostali.
U povodu osmastote obljetnice dolaska franjevaca u Hrvatsku, predstavljen je katalog  izložbe “Milost susreta”.