Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

RASPRAVA

Sabor u petak o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pitanja iz djelokruga Sabora

Autor: Hina

21.09.2023. 21:49
Sabor u petak o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pitanja iz djelokruga Sabora

Foto: IlustracijaHrvatski sabor u petak će raspraviti prijedlog zakona o ovlasti Vlade RH da uredbama uređuje pojedina pitanja tekuće gospodarske politike iz djelokruga Sabora, u razdoblju kada Sabor redovito ne zasjeda, a ovlast delegirana tim zakonom odnosi se na razdoblje od godinu dana.


Temeljem tog Zakona Vlada Republike Hrvatske steći će ovlast da u razdoblju u kojem Hrvatski sabor redovito ne zasjeda te iznimno i u razdoblju kada je Hrvatski sabor raspušten ili mu je istekao mandat, uredbama uređuje pitanja tekuće gospodarske politike iz djelokruga Hrvatskoga sabora


Ovlast delegirana ovim Zakonom odnosi se na razdoblje od godinu dana, počevši od 15. prosinca 2023., s tim da uredbe na temelju zakonske ovlasti koje vrijede na dan stupanja na snagu ovoga Zakona ostaju na snazi, a najdulje do 15. prosinca 2024.
Zastupnici će raspraviti i konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije između Republike Hrvatske i Kneževine Andore o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza.


Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić na sjednici Vlade rekao je kako će se konvencijom potaknuti nova te intenzivirati postojeća suradnja između dviju država, te će se postići brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta dobiti i dohodaka. Uz to, poboljšati će se uvjeti za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga. Podsjetio je da su predstavnici Hrvatske i Andore konvenciju potpisali 14. listopada 2022. u Washingtonu.


Andora je u veljači ove godine okončala svoj unutarnji postupak ratifikacije konvencije, a konvencija bi se primjenjivala od 1. siječnja 2024. godine.