Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

KONAČNI PRIJEDLOG

Sabor u petak o izmjenama Zakona o sudskim pristojbama

Autor: Hina

27.04.2023. 20:22
Sabor u petak o izmjenama Zakona o sudskim pristojbama

Foto: Patrik Macek/PIXSELLHrvatski sabor u petak će raspravit konačni prijedlog izmjena Zakona o sudskim pristojbama kojim se od plaćanja sudskih pristojbi oslobađaju sve osobe s invaliditetom.


Zakonom se propisuju i oslobođenja od plaćanja pristojbi kod postupaka koji se pokreću temeljem pravomoćne sudske odluke o zaštiti kolektivnog interesa, a status osoba s invaliditetom dokazivat će se ispravom nadležnog tijela umjesto isključivo ispravom Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, naveo je ranije na sjednici Vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.


U važećem zakonu propisan je iznos vrijednosti predmeta spora koji se uzima u slučajevima neodredive vrijednosti predmeta spora, a sada se izmjenama, dodatno, radi zaštite prava potrošača, propisuje da u postupcima o utvrđivanju prethodnih pravnih pitanja u kojima se istodobno ne traži restitucija, naknada štete ili bilo kakva isplata, taj iznos ne može prijeći 1.327.22 eura. Izmjenama zakona se novčani iznosi usklađuju s uvođenjem eura  kao službene valute.


Zakon o logopedskoj djelatnosti
Zastupnici će također raspraviti i prijedlog zakona o logopedskoj djelatnosti, koji je podnio Klub zastupnika Socijaldemokrati. Klub Socijaldemokrati smatra da su rješenja koja su sada prisutna kroz sporadično spominjanje logopeda u raznim zakonima nedovoljna, rascjepkana i neučinkovita.


Vlada je u svom mišljenju predložila da Hrvatski sabor ne prihvati taj prijedlog jer je Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim logopedskim društvom započelo s aktivnostima za unaprjeđenje logopedske djelatnosti u cilju donošenja najboljeg normativnog rješanja za uređenje te djelatnosti u RH.