Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Prijeti joj zatvor

Ruska studentica na Instagramu imala par antiratnih objava. Sad je na popisu – terorista

Autor: Hina

15.02.2023. 08:26
Ruska studentica na Instagramu imala par antiratnih objava. Sad je na popisu – terorista

Foto: ReutersStudentica Olesja Krivcova postavila je objave na društvenim mrežama o ratu u Ukrajini. Sada može napustiti svoj dom samo kako bi došla na sud.


Olesja je puno izostala s nastave. To je zato što je ova 20-godišnja djevojka u kućnom pritvoru. Ima elektroničku pločicu na nozi tako da policija može pratiti svaki njen pokret.


Koji je njezin navodni zločin? Olesja je uhićena zbog antiratnih objava na društvenim mrežama. Jedna od njih odnosila se na eksploziju u listopadu prošle godine na mostu koji povezuje Rusiju s anektiranim Krimom.“Na Instagramu sam objavila priču o mostu”, kaže Olesja za BBC, “razmišljajući o tome kako su Ukrajinci bili sretni zbog onoga što se dogodilo” kada je u eksploziji oštećen dio mosta.


Također je podijelila objavu jednog njezinog prijatelja o ratu. Tada je počela drama.


“Razgovarala sam na telefon sa svojom majkom”, prisjeća se Olesja, “kada sam čula kako se ulazna vrata otvaraju. Ušlo je mnogo policije.


Oduzeli su mi telefon i vikali na mene da legnem na pod”, priča ova 20-ogodišnja djevojka.


Olesja je optužena za opravdavanje terorizma i diskreditiranje ruskih oružanih snaga. Prijeti joj do 10 godina zatvora.


“Nikada nisam mogla zamisliti da netko može dobiti tako dugu zatvorsku kaznu za objavljivanje nečega na internetu”, kaže Olesja. “Vidjela sam izvještaje o ludim presudama u Rusiji, ali nisam obraćala puno pozornosti i nastavila sam govoriti”, kaže.


Studentica Sjevernog federalnog sveučilišta u Arhangelsku, Olesja je sada dodana na službeni ruski popis terorista i ekstremista.


“Kada sam shvatila da sam stavljena na isti popis kao i naoružani nasilnici u školama ili Islamska država, mislila sam da je to ludo”, prisjeća se Olesja.


Prema pravilima kućnog zatvora zabranjeno joj je razgovarati telefonom i uključivati se na internet.