Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

Ukinut pritvor

Franciškoviću nije potvrđena optužnica za poticanje na terorizam

Autor: Hina

11.11.2022. 13:35
Franciškoviću nije potvrđena optužnica za poticanje na terorizam

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELLZagrebački Županijski sud ukinuo je istražni zatvor Marku Franciškoviću, okrivljenom za poticanje na terorizam, s obzirom da mu ni nakon skoro godinu dana provedenih u pritvoru nije potvrđena optužnica.


Uz odluku o puštanju iz pritvora, Franciškoviću je izrečena mjera opreza zabrane pristupa internetu i obavezno javljanje policijskoj postaji u Zadru gdje ima prebivalište, a zatvor u Remetincu trebao bi napustiti tijekom dana, doznaje Hina sa zagrebačkog suda. Sudsko Optužno vijeće u tri mu je navrata produljivalo pritvor.


Na posljednjem ročištu sredinom listopada, to je vijeće odbilo  prijedlog za izdvajanje nezakonitih dokaza, o čemu će odlučivati Visoki kazneni sud, dok je Franciškovićev branitelj Zvonimir Hodak najavio žalbu na odluku o produljenju pritvora.
Uz to, obrana je podnijela tužbu Ustavnom sudu jer smatra da se okrivljenom, koji je u sudnicu doveden s rukama i nogama vezanim lancima, krši pravo na slobodu.


Protekle tri sjednice Optužnog vijeća bile su popraćene okupljanjem Franciškovićevih istomišljenika, koji su tražili njegovo puštanje iz istražnog zatvora. Tijekom sjednice vijeća, održane 16. rujna, policija je privela šestoricu prosvjednika, a kod jednog je, navodno, pronađen nož.


Tužiteljstvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam, a njegovu suprugu Lanu te  Natka Kovačevića za po jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam. Svo troje sumnjiče se da su postupali sa ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti.


Tužiteljstvo: Francišković pozivao na zauzimanje javnih objekata


Francišković je osumnjičen da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvedenim radi suzbijanja pandemije covida.


Potom je, tvrde u tužiteljstvu, izrađivao videosnimke tih istupa, namijenjenih objavljivanju na društvenim mrežama, na kojima je pozivao na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.


Kovačevića terete da je 28. studenog 2021., zajedno s Franciškovićem, sudjelovao na neprijavljenom javnom okupljanju s kojega su pozivali građane na mobilizaciju i napade na članove državnog vrha, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu vlasti, kao i na ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.


Francišković i njegova supruga optuženi su i da su od 16. do 22. prosinca u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura.


Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima “na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura”, koje je ona potom javno objavljivala na internetu.