Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Analiza ISW-a

Rusi spremaju novu veliku ofenzivu u siječnju? ‘Putinovi ciljevi se nisu smanjili, opet će pokušati zauzeti Kijev’

Autor: Hina

16.12.2022. 08:16
Rusi spremaju novu veliku ofenzivu u siječnju? ‘Putinovi ciljevi se nisu smanjili, opet će pokušati zauzeti Kijev’

Foto: ReutersInstitut za proučavanje rata (ISW) u današnjoj se dnevnoj analizi bavi mogućnošću da Rusija ove zime provede novu veliku ofenzivu na Ukrajinu, o čemu se posljednjih dana sve češće govori.


“Sve izjave i akcije Kremlja upućuju da se Putinovi ciljevi u Ukrajini nisu promijenili. On nastavlja slijediti maksimalističke ciljeve i želi prisiliti Kijev da pregovara pod njihovim uvjetima. Trenutno na dva načina pokušava doći do tog cilja – putem ruskih napada u Donjeckoj oblasti, posebno oko Bahmuta i Avdivka, te kroz tekuću kampanju masovnih raketnih napada na ukrajinsku infrastrukturu. ISW procjenjuje kako je Putin izdao zapovijed da se zauzme cijela Donjecka oblast, kako bi se dodatno ugrozila ukrajinska borbena moć i ponukalo ih na pregovore. Gađanje infrastrukture, pak, ne postiže značajne vojne ciljeve, ali ipak ima snažne psihološke učinke”, stoji u analizi ISW-a, uz dodatak da nijedno od ova dva nastojanja dosad nije prisililo Kijev na pregovore ili ustupke. Naprotiv, Ukrajina i dalje ima inicijativu na bojnom polju.


Procjena ISW-a je kako Putin možda priprema treći paralelni vojni napor, a to je ponovna velika ofenziva na Ukrajinu u zimu 2023. Svjesni su toga i na ukrajinskog strani, pa je vrhovni zapovjednik ukrajinskih vojnih snaga Valerij Zalužni već izjavio da bi se nova ruska ofenziva mogla dogoditi već u siječnju, a u najkasnijoj opciji u – ožujku.
ISW primjećuje da se znakovi pripreme nove ofenzive vide duž kompletne crte bojišnice, a najavljeno je i da bi se ruskim snagama u Ukrajini trebalo tijekom zime priključiti još 150 tisuća mobiliziranih vojnika.


Sve je češća teza i kako će Putin u novoj ofenzivi ponovno pokušati napasti Kijev. Potvrdio je to i Zalužni.


“Ne sumnjam da će ruske snage imati još jedan pokušaj zauzimanja Kijeva”, izjavio je.


Institut, međutim, u svojoj analizi navodi da je osvajanje Kijeva malo vjerojatno, čak i ukoliko dođe do obuhvatnog napada iz pravca Bjelorusije.


“Malo je vjerojatno da će ruske snage biti uspješnije u napadu na sjevernu Ukrajinu ove zime, nego što su to bile u veljači prošle godine. Njihove konvencionalne snage su ozbiljno degradirane i nedostaje im borbena moć koju su imale kada je Rusija pokušala invaziju u veljači 2022. Dosad su Rusi već izgubili preko 70.000 četvornih kilometara okupiranog teritorija, a ni u Bahmutu ne napreduju više od 100 ili 200 metara dnevno. Rusi nisu uspostavili ni zračnu nadmoć, a značajnu su iscrpili svoj arsenal preciznog navođenog streljiva. Ukrajinske snage, s druge strane, sad su bolje pripremljene na obranu nego što su bile u veljači. Uz to, ni teren blizu bjelorusko-ukrajinske granice nije pogodan za manevarsko ratovanje”, zaključuje se u analizi.