Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Rekordnih 325 tisuća posjetitelja na Noći muzeja

27.01.2012. 23:00
Rekordnih 325 tisuća posjetitelja na Noći muzeja


Tradicionalna kulturno-turistička manifestacija Noć muzeja, koja se sinoć u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva (HMD) održala od 18 sati do iza ponoći, na 180 lokacija u 80 gradova i mjesta u svim hrvatskih regijama, privukla je rekordnih 325 tisuća posjetitelja.
Najveći broj, čak 160 tisuća, privukli su najbrojniji i najveći zagrebački muzeji, i to na prvome mjestu Muzej suvremene umjetnosti (MSU) sa 16 tisuća posjetitelja, dok je primjerice Tehnički muzej privukao 13.500 posjetitelja, Muzej za umjetnost i obrt (MUO) njih oko 10.500 a muzej Marton 4.200.
U odnosu na prošlogodišnju, Noć muzeja 2012. organizirana je u većem broju gradova i mjesta – u 13 mjesta više i na 20 lokacija više nego lani.
Prema podatcima HMD-a, u Splitu je Noć muzeja 2012 privukla 39 tisuća posjetitelja, 26 tisuća ih je posjetilo brojne galerije i muzeje u Rijeci, 22 tisuće u Zadru, 13 tisuća u Osijeku, 8,7 tisuća u Varaždinu, 8 tisuća u Dubrovniku, u Puli 7,7 tisuća, Koprivnici 2,7 tisuća, u Čakovcu i Slavonskom Brodu po 2,6 tisuća, 2,2 tisuće u Karlovcu, te je čak i Zvjezdano selo Mosor privuklo 720 posjetitelja, a po prvi puta u Noć muzeja uključili su se i Buzet, Jasenovac, Kumrovec, Metković, Senj, Varaždin, Vis, Sutivan i Hvar.
“Sedma po redu Noć muzeja održana sinoć u cijeloj Hrvatskoj donijela je sjajnu atmosferu u hrvatske gradove. Što reći nego da se ponovno potvrđuje naša početna teza da je to dobra metoda promocije hrvatske kulture kojom se želi afirmirati hrvatske muzeje”, izjavila je za Hinu voditeljica marketinga HMD-a Vesna Jurić Bulatović koja je, uz predsjednicu HMD-a Dubravku Osrečki Jakelić, autorica koncepcije toga projekta.
“Pokazalo se da je taj način dobar”, istaknula je Jurić Bulatović.
Programi su bili priređeni na visokoj stručnoj i znanstvenoj razini, a “brojne tisuće ponajviše mladih posjetitelja”, koji su postali najdominantnija skupina Noći muzeja, “potvrđuju da su muzeji izrazito atraktivna mjesta za izlaske, da imaju što ponuditi, te da predstavljaju najznačajniji stimulans ukupne ponude hrvatskih gradova”, kazala je voditeljica marketinga HMD-a.
Svi smo mi impresionirani brojkama, dodala je Jurić Bulatović govoreći o ovogodišnjem rekordnom odzivu. No, nama nije intencija rušiti rekorde, nama je akcent negdje drugdje – na tome da se, uz velike gradove koji su sami po sebi kulturno-turističke destinacije, podjednako afirmiraju i mala mjesta.
“To je naša ideja vodilja, a dolazak tisuća posjetitelja potvrđuje da smo svi mi zajedno napravili dobar posao”, ocijenila je.
Želeći privući relevantne stavove svojih posjetitelja, HMD redovito provodi ankete. Ove su godine paralelno provedene ankete u Zagrebu i Splitu, a stavovi koji prevladavaju potvrđeni su i na društvenoj mreži Facebook.
“Na pitanje posjećujete li Noć muzeja zato što je ulaz besplatan, 80 posto ispitanika odgovorilo je da nije presudan besplatan ulaz nego kvaliteta i atraktivnost programa.
Nastavak toga je komentar da se na Noći muzeja samo ‘snimaju’ muzeji, a onda se tijekom godine posjećuju. To je intencija – da se ovakvom vrstom promocije, najveći broj publike vrati kao redovni posjetitelj”, kazala je Jurić Bulatović.
Hrvatski muzeji nemaju problem publike, smatra ona. “Oni imaju iz godine u godinu zabilježen značajan trend rasta publike, a Hrvatska je danas top destinacija za kulturni turizam, prepoznatljive kulture i iznimnog kulturnog potencijala”.
Što se tiče vizije budućnosti te manifestacije, Jurić Bulatović kazala je kako je želja organizatora da se iduće godine preseli i u neki drugi grad, “da neki drugi grad bude domaćin noći muzeja, te da iduće godine u program uključimo i crkvenu baštinu”.
Brojnu publiku na Noći muzeja 2012. privukle su atraktivne izložbe, ali i popratna događanja – pedagoške radionice, predavanja, okrugli stolovi, stručna vodstva, performansi, recitali i koncerti, filmske i video projekcije, modne revije, prigodne prodaje kataloga, promidžbenog materijala i suvenira, promatranja kroz teleskop, promocije i prezentacije te druženja s umjetnicima i donatorima.
Miroslav Gašparović, ravnatelj zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) također je izuzetno zadovoljan odazivom ali i ponašanjem posjetitelja. “Po zadnjim brojkama u MUO je ušlo više od 10.500 ljudi tako da, što se tiče MUO-a možemo reći da je Noć muzeja zaista izvršila svoju punu funkciju. No, moram naglasiti da je zadivljujuća urednost i pristojnost svih naših posjetitelja, da je sve prošlo bez i jedne ružne riječi, što govori o jednoj visokoj civiliziranosti našeg društva”, kazao je Gašparović.
Napomenuo je kako broj posjetitelja iz godine u godinu varira te ovisi o vrsti projekta koji muzej nudi. “No, ono što je bitno kod Noći muzeja jest da se na neki način skrene pažnja ne samo na naše povremene programe izložbe nego na ono što je srž muzeja a to je naš stalni postav, a utoliko možemo biti više nego zadovoljni”, naglasio je.