Nedjelja, 28. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Regata na Zrmanji postavila Obrovac na turističku kartu Europe

01.05.2011. 22:00
Regata na Zrmanji postavila Obrovac  na turističku kartu Europe


Na regatu sam došao na nagovor svog kolege iz veleposlanstva koji je već bio ovdje te je oduševljen svime. Krajolik je prekrasan. U Dalmaciji ima toliko lijepih mjesta koja me uvijek iznenađuju. I ova voda je više divlja nego što mi imamo u Češkoj i to je ono što ja volim, rekao je češki veleposlanik u Hrvatskoj Karel Kühnl koji je na regatu došao zajedno sa suprugom i prijateljima


Više od 1.000 ljudi došlo je u  subotu na obrovačko područje  kako bi gledalo ili sudjelovalo  na VI. hrvatskoj rafting regati  “Zrmanja 2011” koja je  održana u organizaciji Riva  rafting centra. U prazničkoj  atmosferi koju nije pokvarila  ni kiša, najsnalažljivijom ekipom na brzim vodama rijeke  Zrmanje pokazala se ekipa  Leda koja je osvojila je prvo  mjesto, a drugo i treće zauzeli  su rafteri iz Stare Novalje, odnosno Lađari Škrapa iz Momića.
Srušeni stereotipi
Tijekom zadnjih šest godina  regata, čiji je čelni čovjek Đuro  Župan, pretvorila se u događaj  godine na obrovačkom područje koji ruši negativne stereotipe vezane uz ovaj dio Zadarske županije. Kao i uvijek  do sada organizacija je bila  besprijekorna. Visoka profesionalnost i uslužnost bile su  vidljive na svakom koraku – od  prijema raftera i njihovih gostiju, vrhunske opreme za  spust rijekom, iskusnih skipera, sigurnosti na svakom dijelu  staze, osobito onim kritičnim,  svečane večere na seoskom gospodarstvu Mićanovi dvori u  Kruševu Draga, do ostalih popratnih sadržaja. U svemu tome uživao je i češki veleposlanik u Hrvatskoj Karel Kühnl zajedno sa suprugom i prijateljima:
– Na regatu sam došao na  nagovor svog kolege iz veleposlanstva koji je već bio ovdje  te je oduševljen svime. Krajolik je prekrasan. U Dalmaciji  ima toliko lijepih mjesta koja  me uvijek iznenađuju. I ova  voda je više divlja nego što mi  imamo u Češkoj, i to je ono što  ja volim.
Uzbuđenja na Zrmanji
Pedeset čamaca sa šesteročlanim ekipama vođenim  skiperima niz 14,5-kilometarsku avanturu rijekom Zrmanjom od Mlina Žegar do  Muškovaca spuštalo se radi  sigurnosti ujutro i popodne.  Prvi dio staze obiluje manjim  brzacima, a riječni nagib iznosi  3,5 posto. Na njemu su se rafteri zagrijali i pripremili za  drugi, zahtjevniji dio staze, koji započinje od Velikog buka  visokog 11,5 metara, koji se  zaobilazi pješice, do Ogarovog  buka. Nagib rijeke se povećava na 6 posto, brzaci su  duži, a slapovi intenzivniji.  Česta su i nagla riječna  suženja. Ona rezultiraju nevjerojatnim riječnim brzinama  čime se povećava doživljaj rijeke. Nakon suženja na Grotlu  gdje rijeka nevjerojatnom brzinom tjera i baca čamce, slijedi vrhunac svih uzbuđenja  spustom niz Ogarov buk. Treći  je dio staze od Ogarovog buka  do cilj miran, ali također zahtijeva pozornost nakon naporne borbe s rijekom u drugom  dijelu staze. Svaki dio staze  praćen je bajkovitim pejzažima za kakve mnogi zbog  današnjeg načina života misle  da više ne postoje. Od svega  toga Đuro Župan uspio je  stvoriti vrhunski proizvod od  kojeg danas imaju koristi  mnogi stanovnici obrovačkog  kraja.
Humanitarna regata
– Regata je u ovih šest godina obrovački kraj etablirala  kao destinaciju na kojoj se mogu realizirati svi oblici selektivnog turizma i smjestila ga  zajedno s rijekom Zrmanjom  na turističku kartu Europe,  kaže direktor Riva rafting centra d.o.o. Đuro Župan.
Dodajmo za kraj da se rafting regate na rijeci Zrmanji  organiziraju radi što boljeg  razvoja avanturističkog turizma i promocije zadarskog zaleđa kao turističke destinacije.  Regate su turističkog, rekreativno-sportskog i humanitarnog karaktera pa zadnjih godina prilog ide za potrebe djece s teškoćama u razvoju iz  Vrtića “Latica” u Zadru. I ove  godine na Zrmanju je došao  autobus djece zajedno sa svojim roditeljima i voditeljima.
Unatrag nekoliko godina  svaka od regata je i tematska.  Lani je tema bila eko-etno s  naglaskom na tradiciju i ponudu ekoproizvoda Bukovice i  Ravnih kotara, a ove godine su  u prvom planu bili geologija,  hidrogeologija, krški fenomeni, ekosustav, turistička ponuda i održivi razvoj područja uz  Zrmanju koji se većim dijelom  nalazi na području Parka prirode Velebit.


Nemoguće izmjeriti zagađenost Zrmanje
Voda iz Zrmanji čišća je od većine voda koju kupujemo u flaširanoj  ambalaži u dućanima, ustvrdio je dr. Neven Cukrov s Instituta “Ruđer  Bošković”, Zavod za istraživanje mora i okoliša, tijekom svog predavanja  na temu “Tragovi metala i stabilni izotopi ugljika i kisika u vodi i sedri rijeke  Zrmanje” koje je držao na okruglom stolu “Zrmanja uokvirena kršem”.
– Voda u rijeci Zrmanji tako je čista da je laboratorijski teško izmjeriti  njezinu razinu zagađenosti, rekao je Cukrov.


 


Znanstveni kamp na Zrmanji


Prvog dana regate održan je okrugli stol i znanstveni simpozij “Zrmanja  uokvirena kršom” na kojem je sudjelovalo sedam znanstvenika i stručnjaka.
– Regata se počela profilirati kao tematska manifestacija koja se počinje  znanstveno usmjeravati. Znanstveni pristup otvara sve ostale aspekte koje  ovaj kraj sam po sebi može dati. Očekujemo puno znanstvenog rada. Naš  cilj je čovjek u prirodi, priroda koja će poslužiti za gospodarski i društveni  razvoj kraja. Zaključak je okruglog stola ‘Zrmanja uokvirena kršem’ da ovo  postane znanstvena platforma za daljnji gospodarski i društveni razvoj. Ideje  koje su zamislili znanstvenici vrlo vjerojatno ćemo već iduće godine  pretvoriti u konkretna rješenja, rekao je Đuro Župan i najavio održavanje  znanstvenog kampa sljedeću godinu.


 


Danijela Lončar Miss Zrmanje


Na završnoj fešti na Mićanovim dvorima održana je modna revija gdje  su manekenke iz Bosne i Hercegovine predstavljale rijeke Unu i Zrmanju.  Tom prilikom izabrana je miss Zrmanje. Titula ovogodišnje missice pripala  je Danijeli Lončar iz ekipe Novog radija. U svemu tome uživao je i češki  veleposlanik u Hrvatskoj Karel Kühnl zajedno sa suprugom i prijateljima.