Slavonci i Baranjci ostaju kraljevi kad je riječ o pripremi slatkovodne ribe, fiš paprikaša. Na 14. po redu "Ravnokotarskoj fišijadi Benkovac 2019.", slavonskobaranjski fišpaprikaš majstori pokupili su sve tri nagrade.
Natjecalo se čak 39 fiš paprikaš ekipe, a šampioni su članovi ekipe Bećari, trojica mladih fišpaprikaš majstora iz Slavonskog Broda – Ivan Špoljarić, Deni Kovačić i Igor Štimac – koji već pet godina žive i rade u Zadru.
Kuhanje fiša učio od oca
– Ovo nam je peto po redu sudjelovanje na fišijadi u Benkovcu, dva puta smo bili četvrti i jednom drugi. Za pobjedu na fišijadi potrebno je iskustvo i pravi recept. Učio sam od oca i stjecao iskustvo, a recept, treba staviti začina da se ne izgubi okus ribe koja ne smije biti prekuhana. Važno je i koja je paprika, u jednom će dahu Ivan Špoljarić koji je s ekipom znao proslaviti šampionsku titulu.
Drugo i treće mjesto su osvojili Belišćani. Romeo je bio drugoplasirani, dok su trećeplasirani bili Trpimir Novaković, porijeklom iz Posedarja, i već legendarni Marin Vuksanić iz NK Bališće.
Tri prvoplasirane ekipe nagrađene su kotlićima, a šampion i peharom. Nagrade su uručivali Vanja Čvrljak, direktor benkovačkog TZ-a, Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika, i Boris Erceg, predsjednik Gradskog vijeća.
– Prije svega ovo je druženje, razmjena iskustava nas koji kuhamo, dobra zabava, prava ribarska fešta obojana dalmatinskim štihom zadarskog zaobalja. Kako ljetujem u Pakoštanima i iduće godine ću doći na Fišijadu, rekao je Trpimir Novaković, čiji je otac poslije 2. svjetskog rata tzv. "vlakom bez voznog reda" otišao iz Posedarja u Baranju.
Degustatori su i ove godine pred očima javnosti bili kuhari iz baranjskog restorana Kovač Čarda, na čelu s vlasnikom i šefom kuhinje Apadom Šipecom.
– Ocjenjivali smo okus, boju, gustoću i kompoziciju namirnica. Sve je teže i teže izabrati najbolje, bilo je više odličnih fiš paprikaša. Sve u svemu, više smo nego zadovoljni jer Dalmatinci su sve bolji i bolji u kuhanju fiša. Čestitke svim kuharima, rekao je Šipec.
Fiš tajne Josipe Rubelj
Prestižno natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi u samom središtu grada na vratima Ravnih kotara i Bukovice, duž Ulice Ante Starčevića i na središnjem gradskom Trgu Domovinske zahvalnosti organiziraju Turistička zajednica Ravni kotari i Grad Benkovac.
– Nema oko fiša puno filozofije. No, varijacija je bezbroj, kao i uvijek kad je hrana u pitanju, naglasio je Apad Šipec.
Neki od trikova su da se riba ne miješa jer bi se riba mogla raspasti pa je potrebno samo povremeno protresti kotlić.
– Šaran, som i štuka, luk, crvena slatka i ljuta paprika, temeljac i ostali začini koji su tajna, sve to treba za dobar fiš paprikaš, uvjerljiva je Josipa Rubelj iz benkovačke Mali koraci.
Pored fišpaprikaš ekipe vrijedni i radišni ribari ŠRD Sipa iz Benkovca, predsjednika Ante Šute, pripremili su srdele na roštilju koje su se dijelile besplatno.
– Benkovačka fišijada, čiji je jedan od inicijatora i prvi pokrovitelj Zadarski list, prerasla je u jednu od glavnih i najmasovnijih gastronomskih manifestacija u Zadarskoj županiji, i šire, ističe Vanja Čvrljak, direktor novoosnovane TZ Ravni kotari.
Miris koji se širio iz kotlića na benkovačke ulice izmamio je oko tisuću posjetitelja. Dodatno ih je privukla i vrhunska pisma klape Donat.
najnovije
najčitanije
Svijet
NIZ PROBLEMA
Duga povijest zdravstvenih problema pape Franje
Tenis
TENISKI REZULTATI
Pobjeda Dodiga i Bhambrija, Đoković i Verdasco također u četvrtfinalu
Svijet
NJEMAČKI KANCELAR
Scholz na pariškom sastanku: EU i SAD ne smiju biti podijeljeni u pregovorima
Nogomet
londonski klub
Arsenal kažnjen sa 65.000 funta
Hrvatska
NAJVAŽNIJI ISPIT
Državnu maturu prijavilo 28.370 pristupnika
Zadar
lokalni izbori
ANKETA Koga vidite kao sljedećeg gradonačelnika Zadra?
Ostali sportovi
FNC 21 Zadar
Petar Ražov pobjedom protiv Vase Bakočevića obranio i razgalio Višnjik
Županija
obavijest vodovoda
Bibinje i dijelovi Zadra u ponedjeljak bez vode
Moda
ŠPICA
MODNA ANALIZA Stylish kombinacije ukrasile zadarske ulice
Scena
ZADAR TUGUJE