Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kina na dvije stolice

Putin: " Zbog kvalitete našeg odnosa s Kinom, situacija na međunarodnoj razini je stabilna"

Autor: Hina

22.02.2023. 16:36
Putin:

Foto: ReutersPredsjednik Vladimir Putin u srijedu je ocijenio da su rusko-kineski odnosi vrlo važni za “stabiliziranje međunarodne situacije”, dok svi napeto očekuju kineski mirovni plan za Ukrajinu koji bi trebao biti predstavljen ovaj tjedan.


“Danas su međunarodni odnosi vrlo složeni (…) U tom kontekstu, suradnja između Kine i Rusije ima veliku važnost u stabiliziranju međunarodne situacije”, rekao je Putin na sastanku u Kremlju s kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yiem.


Putin vrlo rijetko prima strane dužnosnike koji nisu šefovi država i ova iznimka još jednom pokazuje privilegirane odnose Kremlja i Kine.
“Dosegnuli smo nove horizonte”, rekao je razdragani Putin i dodao da na proljeće očekuje posjet predsjednika Xi Jinpinga.


Wang Yi je istaknuo volju Pekinga da s Moskvom “ojača strateško partnerstvo i suradnju na svim područjima”.


Rusko-kineski odnosi, naglasio je Wang, “nisu usmjereni protiv trećih zemalja i otporni su na pritiske”.


Kineski šef diplomacije primljen je u Kremlju nakon razgovora s kolegom Sergejom Lavrovom.


“Naši odnosi se razvijaju na siguran i dinamičan način. Usprkos velikim previranjima na međunarodnoj sceni, mi pokazujemo jedinstvo, volju i spremnost za obranu međusobnih interesa”, rekao je Lavrov.


Posjet Wanga Rusiji uoči godišnjice invazije na Ukrajinu obilježila je i najava Kine da želi posredovati u pronalaženju “političkog rješenja” za sukob između Moskve i Kijeva.


Bliska saveznica Rusije, Kina nikada nije javno kritizirala rusku vojnu kampanju u Ukrajini. Štoviše, više je puta izrazila potporu Moskvi zbog zapadnih sankcija.


No, Kina također poziva na poštivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, dok Moskva polaže pravo na aneksiju pet ukrajinskih oblasti.