ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

FIRST REPUBLIC

Propala još jedna golema američka banka

Autor: Portal NL

01.05.2023. 11:17
Propala još jedna golema američka banka

Foto: ReutersRegulatori su preuzeli kontrolu nad bankom First Republic i prodali je JPMorgan Chaseu u ponedjeljak, što je dramatičan potez s ciljem obuzdavanja dvomjesečne bankarske krize koja je uzdrmala amerčki financijski sustav.


First Republic, čija je imovina pogođena porastom kamata, javlja The New York Times, borila se da preživi nakon što su dva druga zajmodavca prošlog mjeseca propala, prestrašivši štediše i ulagače.


First Republic preuzela je Federalna korporacija za osiguranje depozita i odmah prodala JPMorganu. Dogovor je najavljen nekoliko sati prije otvaranja tržišta u SAD-u i nakon prepirke dužnosnika tijekom vikenda.
Kasnije u ponedjeljak, 84 poslovnice Prve Republike u osam država ponovno će se otvoriti kao podružnice JPMorgana.


Krah koji će ući u povijest


JPMorgan će “preuzeti sve depozite i gotovo svu imovinu First Republic Bank”, F.D.I.C. stoji u priopćenju. Regulator je procijenio da će njegov osiguravajući fond morati isplatiti oko 13 milijardi dolara kako bi pokrio gubitke First Republic.


“Naša vlada pozvala je nas i druge da se uključimo, što smo i učinili”, rekao je Jamie Dimon, izvršni direktor JPMorgana. Rekao je da je transakcija bila namijenjena “minimiziranju troškova Fonda za osiguranje depozita”.


Akvizicija čini JPMorgan, koji je već najveća američka banka, još većom pa bi ova odluka mogla naići na reakcije progresivnih demokrata u Washingtonu.


First Republic je propala unatoč tome što je u ožujku primila spas od 30 milijardi dolara od 11 najvećih banaka u zemlji. Ući će u povijest kao druga najveća američka banka po imovini koja je propala nakon Washington Mutuala, koji je propao tijekom financijske krize 2008.


Koji tjedan prije propale dvije banke


Vladino preuzimanje i prodaja First Republic dolazi sedam tjedana nakon što je vlada preuzela kontrolu nad bankom Silicon Valley i Signature bankom, čija je propast izazvala val šoka kroz industriju i potaknula strahove da su druge regionalne banke izložene riziku od sličnih napada na depozite.


Mnogi bankarski stručnjaci rekli su da su muke kroz koje je prolazila banka First Republic bile odgođena reakcija na previranja u ožujku, a ne početak nove faze krize.


Ulagači i rukovoditelji industrije optimistični su da nijedan drugi srednji ili veliki zajmodavac nije u opasnosti od neizbježnog propadanja. Dok su dionice First Republica prošlog tjedna ponovno pale, dionice drugih banaka jedva da su se pomakle.


Unatoč tome, financijski sustav SAD-a ima mnogo problema. Nedavni bankrot banaka i rastuće kamatne stope prisilili su banke da obuzdaju kreditiranje, otežavajući tvrtkama širenje, a pojedincima kupnju domova i automobila. To je jedan od razloga usporavanja gospodarstva posljednjih mjeseci.


Novčana infuzija od 30 milijardi dolara pomogla je u smirivanju širih strahova o bankarskom sustavu, ali nije otklonila zabrinutost oko održivosti banke First Republic.


14. najveća banka u SAD-u


Zajmodavac, osnovan 1985. godine, početkom ove godine bio je 14. najveća banka u Sjedinjenim Državama. Njegove su dionice izgubile gotovo svu svoju vrijednost nakon neumoljivog niza strmih padova koji su započeli dok je Silicon Valley Bank posustajala.


Krah First Republica došao je nakon tjedana u kojima su banka i njezini savjetnici pokušavali ili spasiti banku ili pronaći kupca izvan vladinog preuzimanja. Ali napori su propali: druge banke nisu bile voljne kupiti nju ili dijelove banke bez jamstva da neće ostati s milijardama dolara gubitaka.


Do prošlog tjedna, nakon alarmantnog izvješća o zaradi u kojem je banka otkrila da su klijenti povukli više od polovice njezinih depozita, postalo je jasno da ne postoji opcija osim državnog preuzimanja.


Krajem prošlog tjedna, F.D.I.C. obratio se drugim financijskim institucijama, uključujući JPMorgan Chase, PNC Financial Services i Bank of America, tražeći ponude za First Republic. Ponuđači su imali rok do nedjelje u podne za podnošenje ponuda. U sklopu procesa nadmetanja, banke su također pitane koje dijelove banke ne bi prihvatile.


Klijenti povukli 102 milijarde


Kao i druge dvije propale banke – Silicon Valley Bank i Signature – First Republic kolabirala je pod teretom zajmova i investicija koje su izgubile milijarde dolara vrijednosti jer je Federalna rezerva brzo podigla kamatne stope kako bi se izborila s inflacijom.


Kad je postalo očito da ta imovina sada vrijedi mnogo manje, imućni klijenti First Republica, počeli su izvlačiti svoj novac što su brže mogli, a investitori su odustali od njegovih dionica.Prošlog ponedjeljka First Republic otkrio je da su klijenti povukli 102 milijarde dolara depozita u prva tri mjeseca ove godine – što je više od polovice od 176 milijardi dolara koliko je banka držala krajem 2022.


Također su otkrili da su posudili 92 milijarde dolara, uglavnom od Feda i zajmodavnih skupina koje podupire vlada, čime su zapravo priznali da su se morali obratiti zajmodavcima financijske industrije kao posljednjem utočištu kako bi se pokušali održati.


Sumorno financijsko izvješće banke samo je raspirilo najgore strahove ulagača – da će Federalna korporacija za osiguranje depozita morati preuzeti banku.


Do četvrtka navečer First Republic i njezini savjetnici bili su svjesni da više nema opcija osim preuzimanja vlasti. F.D.I.C. je surađivao s tvrtkom za financijsko savjetovanje Guggenheim Partners na procesu, prema trojici ljudi koji poznaju situaciju.


Puno klijenata među start-upovima


Prošlog tjedna Fed i F.D.I.C. objavili su izvješća u kojima kritiziraju sami sebe jer nisu uspjeli adekvatno regulirati Silicon Valey i Signature banke. U izvješćima također okrivljuju banke za loše upravljanje i pretjerano preuzimanje rizika.


First Republic je imala mnogo klijenata u start-up industriji — slično banci Silicon Valley Bank — i u financijskoj industriji, uključujući bankare i upravitelje hedge fondova. Mnogi računi držali su više od 250.000 dolara, što je limit za savezno osiguranje depozita.


Kolaps First Republica mogao bi povećati zabrinutost oko gospodarskog usporavanja. Preokret koji je započeo propašću Silicon Valley Bank učinio je banke i investitore opreznijima, kažu stručnjaci i ekonomisti.


A taj bi oprez mogao otežati i poskupjeti kreditiranje, ometajući širenje poslovanja i zapošljavanje. Krah First Republica i njegove posljedice mogle bi potaknuti Fed da uspori ili pauzira povećanje kamatnih stopa ako vjeruje da će neuspjeh natjerati banke da dodatno pooštre kreditiranje.


Zbog vrste klijenata koje je opsluživala – veliki dio njih bili su multimilijunaši – čelnici banke često su govorili o sigurnosti njezina poslovnog modela i njezina rasta.


Iako je njezina baza klijenata imala malo povijesti neplaćanja, banka je jamčila hipoteke kada su kamatne stope bile vrlo niske i držala ih je u svojim knjigama umjesto da ih prodaje investitorima.kra


Velika gomila stambenih zajmova Prve Republike gubila je na vrijednosti svaki put kada su hipotekarne stope na nove zajmove rasle tijekom prošle godine.


Drugi regionalni zajmodavci, poput Zions banke iz Utaha i PacWest iz Los Angelesa, učvrstili su se brže od First Republica, a analitičari banaka ne vide još jedan kolaps kao neizbježan.


Dionice svake druge banke u indeksu dionica S&P 500 porasle su u petak iako su dionice First Republica završile dan u padu više od 40 posto u iščekivanju preuzimanja od strane vlade.