Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

UNOSAN BIZNIS

Zapošljavanje dostavljača nudi ogromnu zaradu, a radnicima samo mrvice

Autor: Hina

01.05.2023. 10:30
Zapošljavanje dostavljača nudi ogromnu zaradu, a radnicima samo mrvice

Foto: Arhiva ZLOko 150 milijuna kuna ili 20 milijuna eura ukupni su godišnji prihodi 20-ak najjačih domaćih agregatora, tvrtki koje zapošljavaju dostavljače aplikacija Glovo, Wolt i Bolt, kako je istražio Jutarnji list, piše dnevnik u ponedjeljak.


Većina tvrtki koje je dnevnik analizirao otvorena je u posljednjih nekoliko godina, zapošljavaju približno 4000 dostavljača, a njihovi su vlasnici i direktori u kratkom vremenu od potpunih anonimaca postali milijunaši.


Uzorak je nalik onome otprije pet godina kad su na isti način nicale tvrtke partneri taksi aplikacije Uber. Insajder koji je za Jutarnji pristao govoriti o unosnom biznisu agregatora opisao je to “uspjehom preko noći na hrvatski način”.
– Ti su ljudi do jučer bili nitko i ništa, a sada su u dvije godine stekli stanove, jahte i skupe automobile. Svi imaju nekoliko tvrtki, otvaraju ih i zatvaraju kako žele, ostaju dužni radnicima, nitko ih ne kontrolira – govori.


Priča oko biznisa agregatora, tvrtki koje zapošljavaju dostavljače i uzimaju im 10 posto provizije, aktualizirala se nakon što je Jutarnji objavio seriju tekstova o iskustvima dostavljača, osobito stranaca.


Oni tvrde da ih u agregatorima iskorištavaju i potplaćuju, u čemu se najviše istaknuo splitski Meta Mate s 300 dostavljača, od kojih su dvije trećine Nepalci. Tvrtka mladog Splićanina Mate Dučića pritom je pravi primjer “uspjeha preko noći”, u nekoliko je godina taj Splićanin došao od 900 eura minusa do 20 milijuna kuna prihoda.


Dostavljači Meta Mate požalili su se ipak na grozne uvjete rada: rade 70 sati tjedno za minimalac i novčano ih kažnjavaju za neposluh.


Državni je inspektorat potvrdio da su u inspekcijskim nadzorima u tvrtki Meta Mete našli brojna kršenja zakona: od neprijavljenih radnika do nevođenja evidencije o radnom vremenu, piše novinar Jutarnjeg lista Filip Pavić.