Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

ŽELJKO MARUŠIĆ

Prometni stručnjak o hororu u Buzinu: ‘U Kazneni zakon treba staviti odredbu – prometni terorizam’

Autor: P. N.

17.06.2023. 11:44
Prometni stručnjak o hororu u Buzinu: ‘U Kazneni zakon treba staviti odredbu – prometni terorizam’

Foto: Foto Emica Elvedji / PIXSELL / arhiva NLSinoćnju suludu jurnjavu na parkingu trgovačkog centra u Buzinu, gdje je 23-godišnjak Mercedesom ozlijedio petero ljudi, komentirao je i prometni stručnjak Željko Marušić.


On je stava kako bi za brutalno, pogibeljno i namjerno kršenje prometnih propisa u Kazneni zakon treba uvesti odredbu – prometni terorizam. To bi uključivalo istražni zatvor, poništenje vozačke dozvole te oduzimanje vozila, neovisno tko je vlasnik. Kaže i da treba zabraniti svako, posebice medijsko promoviranje devijantnog načina i ponašanja u vožnji, te za osobe mlađe od 24 godine uvesti odredbu ‘”mladi vozač” i “privremena vozačka dozvola”.


“Mislili smo da je sumanuta jurnjava iz kolovoza 2018., kad je 22-godišnji Marin Kamenički, zagrebačko Ilicom, na mjestu gdje je ograničenje 50 km/h, pred Ravnateljstvom policije (!) protutnjao brzinom od 195 km/h te je potom izazvao višestruku prometnu nesreću uz dvije poginule osobe prijelomni trenutak, nakon kojeg ćemo resetirati prometni sustav te više nećemo doživljavati takva nerazumna divljaštva u prometu. A ovo što nas je zadesilo jučer, na parkiralištu prodajnog centra Supernova u zagrebačkom Buzinu u nelegalnoj i nerazumnoj cestovnoj utrci u kojoj je 23-godišnjak ultrasportskim Mercedes-Benz GT R AMG sa 585 KS, zabio u više pješaka i potom u parkirane automobile, pri čemu je pet osoba stradalo, a jedna je osoba životno ugrožena, pokazuje kako trebamo učiniti dodatni napor u suzbijanju teškog kršenja prometnih propisa te opasnog, pogibeljnog ponašanja u prometu. Ova užasna, bizarna prometna nesreća s elementima terorizma, ukazuje ne nužnost sljedećih mjera”, piše Marušić za Autoportal.
On predlaže da se u Kazneni zakon uvrsti odredba “Prometni terorizam” – za najbrutalnije, izravno pogibeljno kršenje prometnih propisa. Ta bi odredba bila iznad već postojeće “obijesne vožnje”.


“Kažnjavao bi se izravnim istražnim zatvorom, poništavanjem vozačke dozvole i doživotnom zabranom polaganja vozačkog ispita, trajnim oduzimanjem vozila, kojeg je vozač pretvorio u stroj za ubijanje. Ako vozač vozila nije vlasnik, trebalo bi podnijeti kaznenu prijavu i protiv vlasnika, zbog neodgovornog raspolaganja vlastitim prometnim sredstvom koje se može pretvoriti u oružje”, tumači Marušić.


Traži i zabranu svake promocije devijantnog i opasnog ponašanja u vožnji, posebice medijsku.


“Takav je loš i opasan primjer medijski intenzivno promoviran na YouTube kanalu ‘Zvijezde vrište’, koji je imao niz štetnih i opasnih medijskih ekstenzija na nacionalnoj televiziji. Naime, premda se takve emisije snimaju u koliko-toliko kontroliranim uvjetima, one koji to gledaju i potom žele oponašati svoje ‘idole’, to će, u pravilu motivirati da to naprave u realnom prometu ili u realnim okolnostima, kao jučer na parkiralištu prodajnog centra Supernova u Buzinu, gdje se prije vrištanja čula buka motora i škripa guma, a potom muk”, dodaje.


Traži i vraćanje odredbe o mladim vozačima, do navršene 24. godine, kojima bi trebalo uvesti ograničenje snage motora vozila, ali na 70 kW (95 KS), a ne na nelogičnu i u EU zakonodavstvu nepostojeću granicu 80 kW (109 KS), kako je bilo prije kod nas.


Policija bi uz to trebala aktivnije i učinkovitije suzbijati opasne i devijantne pojave u prometu, poput sinoćnje dogovorene utrke na parkiralištu šoping centra Supernova u zagrebačkom Buzinu, koja je, očito dogovorena i intenzivno praćena preko društvenih mreža pa su za nju, očito ‘svi znali’ osim policije. Policija ima sve potrebne resurse, sredstva i obvezu u korijenu suzbijati takve pojave, prije nego što se dogodi velika nesreća, piše Marušić.