Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

nakon pobune

Promet južno od Moskve još uvijek uz prepreke

Autor: Hina

25.06.2023. 17:29
Promet južno od Moskve još uvijek uz prepreke

Foto: ReutersDan nakon završetka napredovanja motoriziranih postrojbi ruske plaćeničke skupine Wagner prema Moskvi iz Rostova na Donu, Crveni trg u nedjelju ostaje zatvoren za javnost, a promet na autocesti južno od glavnog grada još uvijek se odvija uz prepreke. Prepreke postoje u moskovskoj regiji i regiji Tula južno od prijestolnice, napisala je u nedjelju na Telegramu državna uprava za nadzor cesta Avtodor.


U drugim regijama ograničenja su u međuvremenu ukinuta, tvrde vlasti, te se cestovni promet odvija nesmetano. Nekoliko kolona oklopnih vozila plaćenika krenulo je u subotu iz južnog ruskog grada Rostova na Donu prema Moskvi. Kako bi usporile njihovo napredovanje, regionalne vlasti žurno su postavile blokade na cestama te su ih oštetile na nekim mjestima.


No, pobuna je navečer iznenada prekinuta nakon posredovanja bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka. Plaćenici skupine Wagner nastavljaju s povlačenjem nakon odluke o prekidu napredovanja prema Moskvi, rekao je regionalni guverner Igor Artamonov u Lipecku, otprilike 400 kilometara južno od ruske prijestolnice.
Artamonov je na Telegramu napisao da su postrojbe Wagnera napustile njegovu regiju. Južnije u Voronježu povlačenje se nastavlja, rekao je regionalni guverner Aleksandar Gusev.


“Stvari se odvijaju kako je zamišljeno”, izvijestio je na Telegramu.


“Nakon što se situacija konačno razjasni, ukinut ćemo sva ograničenja koja su uvedena”; dodao je.


Najmanje 13 ruskih vojnika ubijeno je u pobuni plaćenika Wagnera, uključujući nekoliko pilota, prema proruskim vojnim blogerima.


Možda ih je poginulo i više od 20, izvijestili su neovisni komentatori u nedjelju. Wagner je srušio šest helikoptera i izviđački zrakoplov.


Ruske vlasti nisu komentirale te navode.


Prigožin je u subotu dao kontradiktorne informacije o sukobima s ruskim zrakoplovstvom.


Primjerice, prvo je obznanio obaranje helikoptera, ali kad je kasnije odustao od pobune, izjavio je da je završila bez krvoprolića.