Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

mrtva točka

Britanski obavještajci dali novu procjenu stanja na ukrajinskom ratištu

Autor: Hina

21.01.2023. 13:35
Britanski obavještajci dali novu procjenu stanja na ukrajinskom ratištu

Foto: ReutersDnevno britansko obavještajno izvješće tvrdi da su ruske i ukrajinske snage trenutno u mrtvoj točki u ratu, dan nakon što su saveznici Kijeva razgovarali o metodama vojne pomoći Ukrajini.


“Posljednjih dana najteže borbe bile su usredotočene na tri sektora. Na sjeveroistoku, blizu Kremine, Ukrajina je vjerojatno ostvarila manje uspjehe i uspješno se obranila od ruskog protunapada”, priopćili su britanski analitičari.


“Međutim, postoji realna mogućnost lokalnog ruskog napredovanja kod Bahmuta”, dodali su Britanci. Taj grad u istočnoj regiji Donjeck već je mjesecima poprište najžešćih borbi.
Sukob se trenutno vodi na tri dijela bojišnice, objavio je London na temelju obavještajnih izvješća. Ruske jedinice regularne vojske i paravojne skupine Wagner pregrupiraju se u Soledaru, gradiću sjeveroistočno od Bahmuta koji je nedavno pao u njihove ruke.


Ukrajinske snage su na istoku postigle manje uspjehe u blizini Kremine, u regiji Luhansk. Obje strane imaju značajne snage na jugu, u regiji Zaporižje. Tamo se vode topničke borbe i manji okršaji, no zasad bez veće ofenzive.


Britanska procjena dolazi dan nakon što su se saveznici Ukrajine okupili u petak u vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj kako bi raspravili hoće li poslati Ukrajini moderne tenkove, što je više puta tražio predsjednik Volodimir Zelenskij.


On je ostao razočaran jer Njemačka još uvijek nije odlučila hoće li omogućiti slanje tenkova Leopard 2. Berlin je suočen i s pritiskom drugih država koje žele poslati te tenkove njemačke proizvodnje iz svojih zaliha, no za što trebaju odobrenje Nijemaca.