Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

STRATEŠKA GRANA

Prodaja Fortenove događa se u najgore vrijeme - kupac zna da mora prodati, a to smanjuje cijenu

Autor: Jagoda Marić

25.06.2023. 16:55
Prodaja Fortenove događa se u najgore vrijeme - kupac zna da mora prodati, a to smanjuje cijenu

Foto: Slavko Midzor/PIXSELLKad je prije više od šest godina otvoren postupak izvanredne uprave u Agrokoru, samo su naivni vjerovali da je time osigurana mirna plovidba najvećoj hrvatskoj kompaniji. I kad su se vjerovnici uspjeli dogovoriti oko nagodbe 2019. godine, i kad je Agrokor otišao u povijest, a na poslovnu scenu je stupila Fortenova grupa, nije se moglo odahnuti. Tvrtku su preuzeli oni koji bi je preuzeli i da Vlada nije donijela lex Agrokor, oni kojima je Agrokor bio dužan, pa je tako najveći pojedinačni vlasnik postao ruski Sberbank.


S istim rezultatom, kad je u pitanju vlasništvo, situacija bi se rasplela i da je otvoren redoviti stečajni postupak, tvrtku bi preuzeli oni kojima je najviše dugovala. Samo bi se vjerojatno putem ugasili mnogi dobavljači Agrokora koji bi teško izdržali nekoliko mjeseci bez svježeg novca za svoju robu. Ali bilo je jasno da ni tada nije gotovo, stvoren je nešto zdraviji, ali i dalje ogroman i nefleksibilan sustav, a situaciju je kompliciralo to što su vlasnici ruske banke.


Pomoć kratkog daha


Učinili su ono što je Todorić izbjegavao učiniti prije kraha i što bi ga možda i spasilo. No, kratkog je daha bila ta pomoć, sve se dodatno pogoršalo kad je počeo rat u Ukrajini.
Najveći problem Agrokora tada je doista postala činjenica da joj je najveći vlasnik ruska banka. I dotad su se zaduživali uz visoke kamate i morali su prodavati važne tvrtke, a posljednji tjedni pokazali su da kamate mogu biti i veće i da se mora prodavati još više.


Ovaj put poljoprivrednu proizvodnju, tvrtke koje čine, ovisno kako tko procjenjuje, od 15 do 25 posto domaće poljoprivrede. Ni to nije neko iznenađenje, jasno je bilo od početka da će teško isti vlasnik proizvoditi pšenicu i voditi najveći maloprodajni lanac.


No, prodaja se događa u najgore vrijeme, kupac, ako ga bude, zna da Fortenova mora prodati, a to onda smanjuje cijenu. Što o tako značajnoj transakciji u strateškoj grani, a za svaku zemlju poljoprivreda je i pitanje sigurnosti, misli Vlada, javnost ne zna.


Ni nakon četiri dana nismo u Ministarstvu poljoprivrede uspjeli dobiti nekakvu reakciju na najavljenu prodaju, a šutnja ili nezainteresiranost Vlade svakako je razlog za brigu, iako Banski dvori prodaju spriječiti ne mogu.