Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ukidanje zakona

Premijer najavio povećanje mirovina za više od 60 tisuća branitelja

Autor: Hina

27.01.2023. 17:39
Premijer najavio povećanje mirovina za više od 60 tisuća branitelja

Foto: Hrvoje Jelavić/PixsellVeteranski centar u Sinju vrijedan gotovo 8,5 milijuna eura, namijenjen za pomoć, rehabilitaciju i liječenje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, otvorio je u petak premijer Andrej Plenković, koji je najavio da će ukinuti zakon po kojem su braniteljima smanjene mirovine.


“Veteranski centar u Sinju još je jedan znak poštovanja prema svemu što su branitelji učinili za slobodu i demokraciju Hrvatske, a što današnje generacije uživaju. Kroz idućih nekoliko godina izdvojit ćemo i dodatna sredstva iz financijske perspektive 2021.-2027., uložiti u još tri veteranska centra, rekao je premijer.


Najavio je da će ukinuti i zakon kojim je smanjena mirovina po posebnim propisima za oko 62 tisuće branitelja i obitelji i vratiti deset posto.
“Prvih pet posto 1. srpnja ove godine, a drugih 1. siječnja 2024. godine, i to nakon što smo na početku prvog mandata vratili 10 posto koji su bili ukinuti”, najavio je Plenković na otvorenju sinjskog Veteranskog centra.


Ministarstvo hrvatskih branitelja, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, provodi projekt Uspostave veteranskih centara u Hrvatskoj kojim je obuhvaćena izgradnja, uređenje i opremanje četiri veteranska centra, uz ovaj u Sinju, ranije je otvoren u Šibeniku, a u tijeku je gradnja onih u Petrinji i Daruvaru.


Vrijednost sinjskoga je 8,5 milijuna eura, od čega je 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Kapacitet mu je 130 ležajeva, a ondje će se provoditi program rehabilitacije i drugih oblika oporavka hrvatskih ratnih vojnih invalida, branitelja iz Domovinskog rata. Usluge i brojne sadržaje moći će koristiti 2.500 korisnika godišnje.


Medved: Izgradnja Centra zahvala braniteljima za  slobodu


Ministar branitelja Tomo Medved zahvalio je braniteljima za slobodu, posebno je istaknuo žrtvu onih koji su svoje živote položili na oltaru domovine te poručio kako su današnje generacije dužne osnaživati povezanost koja je snaga ovog društva.


“Izgradnja Veteranskih centara naša je zahvala za slobodu pa sam ponosan što smo izgradili i opremili centar baš na prostoru nekadašnje vojarne koju su sinjski branitelji oslobodili, a uoči obilježavanja 30. obljetnice akcije Peruča koja je bila od presudne važnosti za ovaj kraj i obranu od velikosrpske agresije”, rekao je ministar Medved.


Sinjski gradonačelnik Miro Bulj u govoru je na otvaranju istaknuo kako je centar izgrađen na svetom mjestu na kojem je izveden prvi napad na vojarne bivše JNA, na mjestu gdje je poginuo junak Domovinskog rata Luka Erceg.


Zapitao se i zašto djeca i unuci tog heroja nisu na svečanosti otvaranja.


Na pitanje novinara o toj izjavi gradonačelnika Bulja, ministar Medved rekao je kako su pozvali sve obitelji poginulih hrvatskih branitelja Cetinske krajine, udruge proistekle iz Domovinskog rata u Splitsko-dalmatinskoj županiji te da ne želi komentirati zbog kojih okolnosti pojedine obitelji nisu došle na svečanost otvaranja.


Voditelj Veteranskog centra u Sinju je Igor Vidalina. predsjednik sinjskog HDZ-a. U centru je zaposleno oko tridesetak osoba, a stigla je i prva grupa korisnika, njih dvadesetak iz Osječko-baranjske županije.


Na otvaranju su, osim premijera i resornog ministra, bili  potpredsjednik Sabora Ante Sanader,   Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU,  Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja,  župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban te druge osobe iz javnog i političkog života kao i braniteljske udruge i obitelji poginulih branitelja.