Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

saborska rasprava

Premijer na pitanje Irene Dragić o prosvjedu odgojiteljica u Biogradu: ’Naći ćemo rješenje’

Autor: K.E.

12.06.2024. 13:01
Premijer na pitanje Irene Dragić o prosvjedu odgojiteljica u Biogradu: ’Naći ćemo rješenje’

Foto: Patrik Maček/PIXSELLPrvim ‘aktualnim prijepodnevom’ u ovom sazivu, u kojemu će 41 zastupnik postaviti pitanja članovima Vlade, Hrvatski sabor u srijedu je počeo novu sjednicu, koja će potrajati do sredine srpnja.


Zaiskrilo je odmah na početku, Ivana Marković iz SDP-a pitala je premijera Plenkovića je li Hrvatska zemlja za sve nas ili samo za “njihove.” Prvo svoje pitanje u Saboru postavila je i SDP-ova Irena Dragić, donedavna zadarska gradska vijećnica.


Govoreći o Vladinim ulaganjima u vrtiće i škole upitala je premijera Andreja Plenkovića tko će uopće raditi u tim institucijama, čuvati i odgajati djecu, posebno nakon situacije u Biogradu gdje su odgojiteljice, kazala je, “izvrgnute zastrašivanju, vrijeđanju, prijetnjama” jer su najavile štrajk i tražile potpisivanje kolektivnog ugovora i plaće sukladno tome.
– Istina je, trenutno smo u fazi najvećeg ulaganja u predškolski odgoj, osnovne i srednje škole, dvorane. Želimo osigurati od 2027. da sva naša djeca budu u jednosmjenskoj ili cjelodnevnoj nastavi. U mandatima naših vlada imat ćemo ulaganja u 800 vrtića, kako bi do 2030. svako dijete imalo mjesto u vrtiću, podsjetio je Plenković.


Dodao je i kako je sa situacijom u Biogradu upoznat.


– Ja sam s njima razgovarao, one nisu jedine, situacija je slična u Slunju, Vrsaru, imamo situacije gdje neki lokalni čelnici nisu dogovorili ugovor koji bi im povećao plaću, ministar Fuchs itekako zna za to, mi ćemo nastojati pronaći rješenje, rekao je premijer.


Vlada, istaknuo je, već sada intervenira i daje dodatna sredstva onim lokalnim jedinicama koje nemaju dovoljno sredstava za funkcioniranje vrtića.


“Moje poštovanje odgojiteljicama, slažem se s vama i naći ćemo rješenje”, ponovio je Plenković.