Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Imamo pa možemo

Prema javno dostupnim podacima potrošili smo čak 1,3 milijarde kuna na opremanje vojske

Autor: Hina

16.12.2022. 10:52
Prema javno dostupnim podacima potrošili smo čak 1,3 milijarde kuna na opremanje vojske

Foto: Patrik Macek/PIXSELLHrvatska je u protekle dvije godine za nabavu naoružanja, vojne opreme te izgradnju vojne infrastrukture sklopila ugovore u vrijednosti od 1,3 milijarde eura, pokazuju podaci koje je Jutarnji list dobio iz Ministarstva obrane te prikupio iz javno dostupnih izvora.


To je nakon rata najveće ulaganje u Hrvatsku vojsku u tako kratkom razdoblju, navodi dnevnik u broju od petka.


U tom periodu kupljeni su borbeni avioni, vozila Bradley, protuzračni sustav kratkog dometa, terenska vojna bolnica Role 2B, veća količina protuoklopnih raketa Spike, brodice za HRM, a realizira se i veći broj infrastrukturnih projekata.
Realizacijom svih ovih projekata opremanja toliko osporavani Mario Banožić ulazi u kategoriju najuspješnijih ministara obrane. Riječ je o velikom zaokretu koji je jedna Vlada napravila u odnosu prema opremanju Hrvatske vojske.


Na Ministarstvo obrane i vojsku do prije nekoliko godina gledalo se prije svega kao na nepotrebni trošak, a njihovi su budžeti prilikom rebalansa proračuna korišteni da bi se sredstva iz njih uzimala i dijelila drugim ministarstvima. U takvom se ozračju Glavni stožer u pravilu bavio pitanjima koliko nešto košta, a ne što im je potrebno.


Prije koju godinu u Vladi se situacija potpuno promijenila, a premijer je vojnicima poručio da je na njima da kažu što im je potrebno i da se ne zamaraju troškovima.


S takvim stavom napokon je počelo i strateško opremanje Hrvatske vojske. Naravno, najveći dio navedenih sredstava izdvojen je za nabavu 12 borbenih aviona Rafale sa simulatorom i naoružanjem, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.