Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Odveden na psihijatriju

Prekjučerašnji ubojica Kurda u Parizu: "Patološki mrzim sve strance!"

Autor: Hina

25.12.2022. 18:45
Prekjučerašnji ubojica Kurda u Parizu:

Foto: ReutersOsumnjičeni za napad na kurdski centar u Parizu u kojemu je poginulo troje ljudi, a troje je ranjeno priznao je da patološki mrzi strance, objavili su francuski dužnosnici u nedjelju.


Još od provale prije šest godina “želio je ubiti migrante ili strance”, priopćilo je pariško javno tužiteljstvo.


Nakon pucnjave u kurdskom kulturnom centru u petak, ured javnog tužitelja otvorio je istrage za ubojstvo s predumišljajem i teško nasilje te istraživalo rasistički motiv.
Tijekom napada u blizini kuće njegovih roditelja u središtu Pariza, muškarac je pucao na kurdski centar, obližnji restoran i frizerski salon.


Prema kurdskoj krovnoj organizaciji Kurdskom demokratskom vijeću u Francuskoj (CDK-F), sve žrtve su bili kurdski aktivisti.


Jedna od osoba koje je napao zatim ga je svladala i razoružala, tvrdi državni odvjetnik. Pet od šest žrtava ima tursko državljanstvo, a jedna žrtva je Francuz.


Navodni počinitelj, 69-godišnji Francuz, uhićen je i zbog psihičkog stanja odveden na odjel psihijatrije.


Nakon incidenta u petak, izbili su sukobi između policije i pripadnika kurdske zajednice u Parizu koji su se stišali u subotu navečer.


“Uopće nismo zaštićeni. U deset godina šest kurdskih aktivista je ubijeno u srcu Pariza usred bijela dana”, rekla je Berivan Firat, glasnogovornica CDK-F-a.


Dodala je da je prosvjed postao nasilan nakon što su neke prosvjednike isprovocirali ljudi koju su u prolazu iz automobila mahali turskom zastavom.