Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

korak naprijed

Predstavnici liječnika zadovoljni nakon sastanka sa premijerom, dogovoreni rokovi

Autor: Hina

11.04.2023. 17:39
Predstavnici liječnika zadovoljni nakon sastanka sa premijerom, dogovoreni rokovi

Foto: Davor Kovačević/NLPredstavnici liječničkih udruga izrazili su zadovoljstvo dogovorenim na trosatnom sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem, poručivši kako je razgovor bio konstruktivan te su dogovoreni i neki konkretni rokovi.


Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić izrazila je zadovoljstvo sastankom, a što se tiče štrajka liječnika rekla da je Skupština jednoglasno podržala pokretanje aktivnosti oko štrajka te da će konačnu odluku donijeti Glavni odbor nakon što bude obaviješten o rezultatima sastanka.


-Razgovor je bio konstruktivan, a na meni je da dogovoreno iznesem Odboru koji će dati odluku treba li ili ne ići u štrajk, pojasnila je proceduru Čulinović Čaić novinarima nakon sastanka.
Zadovoljstvo sastankom izrazili su također predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika, te predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit.


-Očekujemo da se rokovi poštuju i da se ono što je dogovoreno provede, rekla je Šmit.


Beroš: Ne vidim daljnji politički razlog za štrajk


Ministar zdravstva Vili Beroš poručio  je da nakon razgovora s premijerom o svim otvorenim pitanjima i rješenjima ne vidi u ovom trenutku daljnji politički razlog za štrajk. I on je sastanak ocijenio konstruktivnim te naveo što je sve dogovoreno.


Dogovoreno je da uredba o koeficijentima, koja je već ranije izrađena i upućena u proceduru, stupi na snagu do 28. travnja. Uredbom će se izjednačiti određeni koeficijenti užih specijalizacija i specijalizacija u bolničkom zdravstvenom sustavu, izjednačiti koeficijenti specijalista u bolničkom i izvanbolničkom sustavu, te specijalizantima podići koeficijent za 10 posto, kao i doktorima medicine, doktorima dentalnim medicine, te magistrima farmacije i biokemije koji nemaju specijalizaciju.


-Uredba je  financijski teška 76 milijuna eura godišnje bez obračuna prekovremenih sati za koje se ne zna koliko će iznositi tako da nije nemoguće da ukupan iznos bude blizu 100 milijuna eura godišnje, kazao je Beroš.


Dogovorno je i da će se u skorom roku liberalizirati ugovorne obaveze kod prijevremenog raskida radnog odnosa po završenoj specijalizaciji izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, vodeći računa o balansu javnog interesa i mogućnosti liječnika da odabere svoj put, a pravnim aktima (aneksima ugovorima) riješiti postojeći ugovori, dodao je ministar.


Kada je riječ o vremensko-kadrovskim normativima dogovoreno je pak da će se plan i program mjera zdravstvene zaštite revidirati do 1. listopada.


Osim toga, dogovoreno je da će se zakon o radno-pravnom statusu liječnika izraditi paralelno s novim zakonom o plaćama u javnim i državnim službama, te njime riješiti sve specifičnosti liječničke struke kao što su veliki broj dežurstava, pripravnosti, prekovremenih sati i drugo.


-Sve što smo dosad govorili je na tragu današnjih rješenja, poručio je Beroš priznavši da dinamika rješavanja otvorenih pitanja možda nije bila zadovoljavajuća ali da nikad nije nedostajalo dobre volje na strani Vlade.