Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Suočavanje s realnošću

Predsjednik posjetio i kontejnerska naselja na Banovnici, stanovnici jednoglasno pitaju:" Koliko još moramo čekati?!"

Autor: Hina

12.01.2023. 18:32
Predsjednik posjetio i kontejnerska naselja na Banovnici, stanovnici jednoglasno pitaju:

Foto: PixsellPredsjednik Republike Zoran Milanović obišao je u četvrtak potresom pogođenu Sisačko-moslavačku županiju gdje je razgovarao sa stanovnicima kontejnerskih naselja koji čekaju na obnovu kuća i predstavnicima lokalnih vlasti koji su ga upoznali s tijekom obnove.


Posjetu županiji predsjednik Milanović je počeo u Sisku gdje je obišao gradilište novog odgojno-obrazovnog kompleksa u naselju Galdovo i kontejnersko naselje u Petrinjskoj ulici.


Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izvijestila ga je da su u tijeku radovi na izgradnji aneksa u potresu stradale osnovne škole, te dječjeg vrtića, a uskoro će početi rušenje stare škole i izgradnja novog objekta.
Milanović je također posjetio stanovnike kontejnerskog naselja u Sisku kojima je poželio da im ova godina bude uspješnija od dvije prethodne.


Obilazak županije nastavio je u Jabukovcu gdje je privatnim donacijama izgrađena ambulanta, a potom je u Petrinji u društvu zamjenika gradonačelnice Ivana Prskala (HDZ) obišao razrušeno središte Petrinje i veliko petrinjsko kontejnersko naselje čiji su ga stanovnici upoznali sa svakodnevnim problemima.


Prskalo: Kad ne bi sačuvali povijesnu jezgru to više ne bi bila Petrinja


Milanovića je zanimalo koja se šansa da se spasi povijesna baština, a Prskalo je rekao kako su sve uložili u to, jer, ističe, kada bi taj dio zanemarili izgubili bi Petrinju.


“Možda bi to bilo jeftinije i funkcionalnije, ali to više ne bi bila Petrinja; kada se zgrade renoviraju ostat će njihove autohtone fasade, a drugi dio će biti stabilan i čvrst kako bi objekti podnosili potrese koji stalno tresu”, rekao je zamjenik petrinjske gradonačelnice Prskalo, koji je bio domaćin predsjedniku jer je gradonačelnica bolesna.


Napomenuo je kako stanje nije nikad dovoljno dobro, ali naglašava kako se radi danonoćno da se ono popravi i ulažu se veliki napori.


Petrinjska gradska jezgra je sva pod ugovorom ili su pred krajem projekti a istodobno se grade višestambene zgrade i ide i konstrukcijska obnova, izvijestio je Prskalo,  dodavši kako očekuje da će se što prije riješiti kontejnerskih naselja.


Ana Aleksić Pezelj iz Upravnog odjela za društvenu djelatnost i imovinu rekla je da se obiteljske kuće obnavljaju nacionalnim sredstvima, a javne ustanove iz Fond solidarnosti u kombinaciji sa nacionalnim sredstvima. Problem je, ističe, što javne zgrade, čak i kada je riječ kulturnoj baštini, ako imaju samo jedan privatan stan ne mogu biti pokrivene iz Fonda solidarnosti.


Branitelj upitao Milanovića zašto je došao u Petrinju držati političke govore


Tijekom obilaska centra Petrinje Milanoviću je prišao čovjek koji se predstavio kao invalid Domovinskog rata, zamjerivši mu što je došao na Banovinu držati političke govore i politički se prepucavati s Plenkovićem i ostalima.


Milanović mu je odgovorio da to nije točno, dodavši da je “za vrijeme NDH bila Banija i nakon rata, a onda su smislili Banovinu”. Potom je otišao.


U stambenom kontejnerskom naselju u Petrinji (Sajmište) Milanovića je dočekalo nekoliko žena, a na pitanje jedne hoće li ove godine ići u svoje stanove rekao je kako ne može dati to obećanje.


Aleksandra David koja je prije potresa koristila državni stan, rekla je da ne želi prihvatiti zamjenski stan čiji bi najama plaćala država jer strahuje da bi joj sutra neko mogao reći da napusti stan.


Milanović joj je savjetovao da ipak razmisli što joj nude jer možda je ta opcija bolja od trenutne.


Milka Aličić rekla je, pak, da njoj nitko nije nudio stan, a jedna starija žena se požalila na loš prijevoz i da moraju platiti taksi ako žele ići na pregled jer se loše kreću.


U Majskim Poljanama Milanović je posjetio šestočlanu obitelj Bjelajac, koja u kontejnerima i zamjenskom objektu čeka obnovu.


Bakšić Mitić: Novci stoje već dvije godine


Dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić iz reda srpske nacionalne manjine rekla je pritom da su nakon potresa u zakladu Solidarna ljudi uplaćivali donacije te su s državom sklopili ugovor da će država napraviti temelj, ali su samo za tu kuću čekali godinu dana papire.


“Onda je smijenjen ministar Horvat, onda smo čekali još četiri mjeseca papire da se dobije dozvola kako bi se kuća mogla početi graditi; kuća će se valjda početi graditi na proljeće, novci stoje već dvije godine”, rekla je Bakšić Mitić.


Sljedeća postaja bila je Srednja škola Glina gdje je Milanovića dočekala ravnateljica Marija Margušić Novose koja se pohvalila da nisu imali ni jedno ispisivanje iz škole te da su ove škole godine konačno upisali broj djece i kao u nekim boljim vremenima.


Uspjeli su, dodala je, osam mjeseci nakon potresa vratiti se u zamjenski objekt dok se zgrada srednje škole obnavlja. Povratak bi se trebao dogoditi iduće školske godine, a radovi idu po planu. Uz sve to, škola je prošle godine imala dva državna prvaka.


Nakon obilaska Milanović je u izjavi za medije u Glini ocijenio da obnova sporo ide, ustvrdivši da to novi ministar ne može promijeniti.


Za još jednu promjenu ministra zaduženog za obnovu rekao je da je sporedna i da je ‘jedino premijer Andrej Plenković odgovoran za obnovu nakon potresa’.