Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Roberta Metsola

Predsjednica Europskog parlamenta pod velikim javnim pritiskom zbog neprijavljivanja besplatnog noćenja u luksuznom hotelu

Autor: Hina

21.01.2023. 15:40
Predsjednica Europskog parlamenta pod velikim javnim pritiskom zbog neprijavljivanja besplatnog noćenja u luksuznom hotelu

Foto: ReutersPredsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola pod pritiskom je javnosti zbog poklonjenog boravka u francuskom luksuznom hotelu koji nije potpuno prijavila svojoj instituciji te je pritom i kasnila.


Noćenje Maltežanke, pripadnice Europskih pučana (EPP), koja je sa suprugom u listopadu boravila u regiji Burgundiji, platilo je francusko vinsko bratstvo, navodi u petak Politico. Informaciju je potvrdio njezin glasnogovornik.


“To nije bila pogreška, niti jedan predsjednik parlamenta prije mene nije poduzeo ovaj korak”, rekla je Metsola za subotnje izdanje njemačkog poslovnog lista Handelsblatt.
Metsola je ovo putovanje objavila prošli tjedan pošto je belgijska policija u prosincu uhitila potpredsjednicu Europskog parlamenta Evu Kaili, pripadnicu bloka socijalista i demokrata (S&D), optuženu za korupciju, pranje novca i veze s organiziranim kriminalom.


Metsola nije otkrila da ju je na putovanju pratio suprug Ukko, rođen u Finskoj. Politico piše i da članovi parlamenta trebaju darove prijaviti do kraja idućeg mjeseca, a ona je to učinila tek u siječnju.


Prema pravilima EP-a, ona je svoje planove putovanja stoga trebala prijaviti još krajem studenog.


Kako prenosi Politico, Metsola i njezin suprug noćili su u hotelu Le Cep s pet zvjezdica u gradu Beaune  što je bila uključena i raskošna večeru u pet sljedova. Cijena noćenja u sobi u pravilu ondje košta 350 eura.


Metsola tvrdi da čelnici parlamenta dosad nisu izvještavali o takvim putovanjima, te da ona želi raskinuti s “onim što je uobičajeno i što je bila tradicija“ i „sve otkriti”.


Njezin prethodnik David Sassoli, koji je umro početkom prošle godine, tijekom svog mandata nije deklarirao nikakva putovanja niti darove.


Još se ne zna hoće li Metsola biti sankcionirana. Kazne su moguće u teoriji, no za to ne postoji automatski mehanizam i odgovornost pada na samog predsjednika parlamenta.