Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

europski parlament

Metsola najavila nove mjere za borbu protiv korupcije

Autor: Hina

16.01.2023. 21:04
Metsola najavila nove mjere za borbu protiv korupcije

Foto: ReutersPredsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola u ponedjeljak je najavila reforme u cilju borbe protiv “korupcije” i “stranog uplitanja” u rad tog tijela Europske unije kao i odluku o ukidanju imuniteta dvojici eurozastupnika zbog korupcijskog skandala u koji je upleteno više lobista, osoba povezanih s EP-om i Katar.


“Događaji prošlog mjeseca pokazali su potrebu za ponovnom izgradnjom veza povjerenja s europskim građanima koje predstavljamo”, izjavila je Metsola na otvaranju plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu.


“Poduzet ćemo korake za jačanje borbe protiv korupcije i sredstava za borbu protiv stranog uplitanja”, dodala je.
Europski parlament prošlog je mjeseca uzdrmala istraga belgijskog pravosuđa u okviru koje je zbog sumnje u korupciju privedena bivša potpredsjednica tog tijela, grčka socijalistička zastupnica Eva Kaili. Kaili se nakon policijskih racija prošloga mjeseca nalazi u pritvoru a na prethodnoj plenarnoj sjednici parlamenta u prosincu smijenjena je s položaja potpredsjednice EP-a .


Metsola je u ponedjeljak u Strasbourgu najavila prvi niz antikorupcijskih mjera usmjerenih na povećanje transparentnosti i otežavanje utjecaja na zakonodavce EU-a.


“Počet ćemo s mjerama koje se mogu brzo primijeniti i istovremeno započeti dugoročniji proces (reformi)”, kako bi povećali transparentnost i kontrolu nad time tko ima pristup parlamentu, najavila je.


“Pružat ćemo više i jasnije informacije javnosti” o tome što radi Europski parlament, “zabraniti aktivnosti koje mogu izazvati nejasnoće o službenim aktivnostima parlamenta, posebice u vezi odnosa s trećim zemljama”, obećala je, među ostalim, čelnica EP-a.


Uz grčku eurozastupnicu za pranje novca, udruživanje u kriminalnu organizaciju i primanje mita od Katara sumnjiči se više osoba, a pod istragom su i dvojica eurozastupnika iz kluba socijalista, Belgijac Marco Tarabella i Talijan Andrea Cozzolino. Metsola je objavila da su belgijske vlasti zatražile da im se ukine imunitet te da konačnu odluku o tom zahtjevu očekuje na idućoj plenarnoj sjednici 13. veljače.


Sukladno poslovniku, predsjednik mora zahtjev za skidanje imuniteta najprije iznijeti na plenarnoj sjednici, nakon čega ga preuzima nadležni Odbor za pravna pitanja. Osumnjičenici u istrazi belgijskog tužiteljstva su optuženi da su utjecali na odluke u Europskom parlamentu u korist domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu Katara u zamjenu za novac i darove.


U prosincu je u okviru istrage pretražen i Tarabellin dom u Bruxellesu, izvijestili su ranije belgijski mediji. Eurozastupnici u srijedu biraju novog potpredsjednika koji će zamijeniti smijenjenu Evu Kaili, a očekuje se da će podržati kandidata kojeg predlaže Klub socijalista i demokrata (S&D), Luksemburžanina Marca Angela.