Luka Miletić je mladi kuhar koji je u svibnju ove godine završio svoje trogodišnje obrazovanje, ali je nastavio školovanje, kako je rekao, s četvrtim stupnjem naobrazbe za komercjalista jer vjeruje kako će možda jednom u budućnosti poželjeti upisati neku od strukovnih viših ili pak, visokih škola. No, njegova je budućnost već sada – sigurna.
Popularizacija strukovnog obrazovanja
– Od kad sam završio za kuhara, imam ponuda za posao, pa sam već i radio ovoga ljeta. Kuhari su traženi i sve cjenjeniji i dobro plaćeni i ja sam zadovoljan. Volim posao koji radim i za koji sam se školovao – zaključio je simpatični mladi kuhar, dok njegova kolegica Ivana Bogović završava ove nastavne godine svoje obrazovanje za zanimanje konobarice.
– Htjela sam baš biti konobarica. I ja sam ovoga ljeta radila sezonski na Pagu. Mislim da ni ja ne bih trebala imati problema sa zapošljavanjem kad završim školu. Naša su zanimanja sada, deficitarna i tražena – dodala je.
Naime, u povodu obilježavanja Tjedna vještina u strukovnom obrazovanju jučer prijepodne održan je – Dan otvorenih vrata zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole što je u prvom redu bilo namijenjeno učenicima osmih razreda osnovnih škola na području Zadarske županije.
– Od lani smo se i mi priključili obilježavanju Dana strukovnih škola. Svrha i cilj je popularizacija i promocija strukovnog obrazovanja kako bi se svi oni koji žele upisati našu školu, mogli upoznati s načinom rada i programima koje nudimo. U našoj školi imamo i četiri odjeljenja s ukupno 20-ak učenika s posebnim potrebama koji se također, školuju za zanimanja u ovom sektoru – naglasila je ravnateljica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Diana Radić Škara.
Kristina Pleško i Luka Škara maturanti su koji se obrazuju za zanimanje hotelijersko-turističkog tehničara. Jako su zadovoljni i školom i nastavnim programom koji im omogućuje učenje i čak, četiri strana jezika.
Na praksi u Italiji
– Imamo tri obvezna i jedan izborni strani jezik što je iznimno važno kada jednoga dana stanemo iza recepcije. U sklopu projekta Erasmus+ imali smo sjajnu priliku pa smo 23 dana proveli u Italiji na stručnoj praksi i bolje govorimo strane jezike od Talijana – ispričala je uz smijeh Kristina i dodala kako ipak, namjerava dalje studirati turistički menadžment kao i njezin kolega Luka.
Projektna koordinatorica Katia Šangulin otkrila je kako su upravo učenici s teškoćama u razvoju uz pomoć svojih mentora izradili slastice za Dan otvorenih vrata te je dodala kako je upravo ona bila i voditeljica projekta u sklopu kojeg su učenici boravili u Italiji.
– Cilj ovog projekta je da učenici steknu najsuvremenije tehnike u struci i upoznaju suvremene sustave u recepcijskom i agencijskom poslovanju te poboljšaju svoje stručne i jezične kompetencije. U Italiji su bile ove nastavne godine dvije skupine od po 15 učenika, tri tjedna na stručnoj praksi u talijanskom gradu Bergamu, a toliko ih je planirano i za 2017./2018. školsku godina – objasnila je Katia Šangulin.
Projekt Erasmus+ financira se bespovratnim sredstvima EU-a, a cilj je povezivanje strukovnih škola i njihova međusobna suradnja te implementacija novih pristupa i programa. Nositelj projekta je Finska.
Socijalna inkluzija, zdrava hrana, umrežavanje
Školska koordinatorica Danijela Riger – Knez rekla je da se njezin projekt zove – Erasmus+ Journeys Outline Youth. Započeo je u rujnu ove, a završava u kolovozu sljedeće godine. Riječ je o projektu kojim ima za cilj socijalnu inkluziju, sprječavanje ranog napuštanja škole, usvajanje novih metoda učenja i poučavanja, medijsku pismenost i vještine kritičkog mišljenja i slično, dok je Maja Pinjatela vodila projekt o zdravoj hrani.
– Ovaj projekt je usmjeren na teme zdravog izbora hrane, klimatske promjene, smanjenje CO2 i umrežavanje strukovnih škola i hotela te restorana u različitim europskim zemljama, a cilj je strukovno usavršavanje u području ekološkog načina pripreme hrane uz razvoj poduzetništva – rekla je voditeljica projekta Maja Pinjatela.
najnovije
najčitanije
Novosti
halo inspektore
Isti proizvod u Austriji košta 60, a u Hrvatskoj120 eura: “Netko nas ozbiljno vara i vuče za nos”
Zadar
koncert na višnjiku
Još jedan koncert za pamćenje: Thompson i večeras napunio Višnjik
Novosti
obavezno usmrćivanje
Nakon svinja, na red došle ovce i koze: Kuga malih preživača prvi put potvrđena u Hrvatskoj
Kultura
Prorokova škrinja
Nebojša Gunjević predstavio novi višeslojni roman u kojem je Zadar puno više od kulise
Crna Kronika
smrtni slučaj
79-godišnjak smrtno stradao u požaru vikendice: Vatra progutala kat kuće i krovište
Zadar
POSLAO PORUKU
Na kraju zadarskog koncerta Thompson održao govor: ‘Onaj tko ne izlazi na izbore, nije ga briga za Hrvatsku’
Zadar
špica
Kalelarga kao modna pista: Pogledajte tko je privlačio poglede ove subote
Hrvatska
JAVNO SAVJETOVANJE
Zabrana prodaje stana od 35 godina mnogima je preduga, građani imaju niz primjedbi…
Županija
ZLATNA LUKA
Vijeće hoće smijeniti direktoricu sukošanske komunalne tvrtke kojom je načelnik Vanjak – zadovoljan
Zadar
PORAST