Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

OPTUŽNO VIJEĆE

Potvrđena optužnica protiv Franciškovića zbog poticanja na terorizam

Autor: Hina

04.05.2023. 11:46
Potvrđena optužnica protiv Franciškovića zbog poticanja na terorizam

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELLOptužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Marka Franciškovića, njegove supruge Lane i Natka Kovačevića zbog javnog poticanja na terorizam, doznaje se na sudu.


Franciškovića optužnica tereti za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam, a njegovu suprugu Lanu te Natka Kovačevića za po jedno.


Svo troje sumnjiče da su postupali sa ciljem “ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti”.
Francišković je osumnjičen da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite uvedenih radi suzbijanja pandemije covida.


Istupe je, tvrde u tužiteljstvu, snimao i objavljivao na društvenim mrežama pozivajući na mobilizaciju i napade na članove vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti.


Pozive na rušenje vlasti navodno je i iz istražnog zatvora diktirao supruzi, koristeći pravo na telefonske kontakte s obitelji.


Francišković je prvi put pritvoren u prosincu 2021., a na slobodu je izašao u studenome prošle godine. No, 22. prosinca 2022. njegov je odvjetnik Zvonimir Hodak objavio da opet mora u istražni zatvor odlukom Visokog kaznenog suda koji je prihvatio žalbu državnog odvjetništva.


Ponovno je pušten da se brani sa slobode krajem veljače ove godine.