Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

PRAVNA BITKA

Potomci robova na francuskom sudu traže odštetu od države

Autor: Hina

31.05.2023. 16:20
Potomci robova na francuskom sudu traže odštetu od države

Foto: PixabayVrhovni sud, najviši sud u Francuskoj, proučavao je u srijedu tužbu koju je podnijelo nekoliko udruga i građana kako bi od države dobili naknadu štete koju su pretrpjeli naraštaji potomaka robova. Pošto su prvostupanjski i žalbeni sud odbili njihov zahtjev, tri udruge i 23 građanina obratila su se Vrhovnom sudu u nadi da će sud prihvatiti njihov odštetni zahtjev zbog trgovine crnim robljem u kojoj je Francuska aktivno sudjelovala od 17. st. do ukidanja ropstva 1848.


Priznanje da je pričinjena ta šteta omogućilo bi, rekao je odvjetnik tužitelja Patrice Spinosi, da se “nadiđe” zakon donesen u Francuskoj 2001. u kojemu su trgovina robljem i držanje u ropstvu označeni kao zločin protiv čovječnosti. Cilj je ishoditi “novčanu odštetu koja bi se uplatila u fond koji bi prikupljao zahtjeve potomaka robova”, rekao je Spinosi.


Državna tužiteljica Blandine Mallet-Bricout koja zastupa ministarstvo pravosuđa, preporučila je da se zahtjev odbije. Vrhovni sud će odluku donijeti 5. srpnja. Ovo nije prvi takav zahtjev. Nakon donošenja zakona 2001., udruge s Kariba povele su pravnu bitku s državom radi dobivanja odštete, ali bez uspjeha.


Foto: Pixabay