Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

VRELO U BRINJU

Potekla je voda iz novog, izdašnog vrela u Brinju. Trebao bi to biti konac povremenih nestašica vode ovoga kraja

09.11.2023. 09:55
Potekla je voda iz novog, izdašnog vrela u Brinju. Trebao bi to biti konac povremenih nestašica vode ovoga kraja

Foto: Marin SmolčićMnoštvo situacija iz svakodnevnog života dovoljno nam dokazuju kako se klima uistinu mijenja. Dokazuju to nadprosječno tople zime i ljetne suše. Dovoljno je sjetiti se 2021. i 2022. godine kada su zasušili mnogi lički, inače vrlo izdašni izvori. Tih smo godina o problemima po pitanju vodo opskrbe najviše pisali o Općini Brinje.


Cijelo područje općine Brinje godinama se snabdijeva pitkom vodom iz Žižić vrela nedaleko od Stajnice. Kvaliteta vode sa Žižić vrela  uistinu je vrhunska, što se desetljećima dokazuje i neprestanim uzimanjem uzoraka vode i slanjem na analizu. Dugotrajne suše su ovu kaptažu ostavljali povremeno na minimumu, a dijelovi općine na povišenim lokacijama vodu su tada dobivali smo noću. Poduzeće „Vodovod“ zatražilo je  na posudbu nekoliko većih rezervoara za pitku vodu od Civilne zaštite kako bi se ovi nedostatci što lakše riješavali. Nekolicina OPG-ova s brinjskog područja očistila su stare šterne i na taj način osiguravali kišnicu za svoja stada i povrtnjake.


Direktorica Vodovoda Ruža Blažanin povela nas je nedavno na teren jer su pri kraju radovi na novom vodocrpilištu nadomak postojećeg Žižić vrela.
-To je novi izvor nadomak postojećeg, ali na puno većoj dubini. Uzorci vode iz novog izvora su izvrsni jer je također riječ o izvoru vrhunske kvalitete. Izvođač radova je poduzeće „Vodogradnja“ d.o.o. iz Rijeke koje je danas završilo elektro radove i  finalne građevinske zahvate. Vrijednost radova iznosila je  5.566 435  kuna, dok se iz EU fondova financira     4.453 194 kune.


Radovi su okončani i na svim pratećim objektima dodatnog izvorišta. Na ovaj način je brinjski „Vodovod“ izgradio dodatne kapacitete koji će nam svakako dobro doći u sušnim razdobljima. To se povremeno događalo tijekom kolovoza i rujna, ustvrdila je direktorica Ruža Blažanin.


Ovaj novi radni zahvat bit će snažna potpora sve razvijenijoj turističkoj ponudi općine Brinje, posebice novim  ugostiteljskim i smještajnim kapacitetima, poput dvaju hotela na A-1.


Foto: Marin Smolčić