Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

NOVE TARIFE

Poskupljuju javni bilježnici. Cijene nekih usluga skočit će i do 150 posto, a obrazloženja – nema

Autor: Jagoda Marić

10.08.2023. 09:56
Poskupljuju javni bilježnici. Cijene nekih usluga skočit će i do 150 posto, a obrazloženja – nema

Foto: D. KOVAČEVIĆUz svakodnevna poskupljenja hrane, obrtničkih usluga, ali i telekomunikacijskih usluga građane u rujnu očekuje i poskupljenje javnobilježničkih usluga.


Ovjera prijepisa ili potpisa, upis u zemljišne knjige, upis založnog prava prilikom podizanja kredita, potvrda o ovršnosti rješenja poskupjet će od 20 do 150 posto, ovisno o kojoj se javnobilježničkoj usluzi radi.


U svakom tom slučaju radi se o poskupljenju od nekoliko eura, ali građani koji za neki postupak trebaju više radnji to će itekako osjetiti na svom džepu.
Da će javnobilježničke usluge, koje u nekom trenutku u životu trebaju svi građani, poskupjeti najavljeno je u prijedlogu novih tarifa što ga je Ministarstvo uprave i pravosuđa uputilo u javnu raspravu, i to baš u trenutku kad se nakon štrajka pravosudnih službenika pravosuđe uspavalo i otišlo na godišnji odmor.


Vrijednost boda


Dokument u kojem Ministarstvo predlaže poskupljenje javnobilježničkih usluga ne sadrži uobičajeno poglavlje obrazloženja, ali je uz njega priložen sažetak u kojem se tvrdi da će usluge poskupjeti u prosjeku 25 posto, a pojašnjava se da se »pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi mijenja kako bi se revidirao sustav nagrada za najčešće javnobilježničke radnje, a ujedno se širi obuhvat prava javnih bilježnika na naknadu troškova nastalih u vezi s obavljanjem navedenih radnji«.


Kažu i da je nesporna činjenica da su se nadležnosti javnih bilježnika značajnije proširile uslijed čega se javni bilježnici i zaposlenici njihovih ureda moraju više angažirati prema strankama, pa je poduzimanje javnobilježničkih radnji sve složenije i dugotrajnije. Napominju i da se vrijednost boda za utvrđivanje javnobilježničkih nagrada nije mijenjala od 1994., a povećanje nadležnosti uzrokovalo je povećane troškove poslovanja.


– Razine cijena dobara i usluga odnosno potrošačkih cijena tijekom vremena su znatnije rasle, ovim se izmjenama ujedno vrši i korekcija u iznosima nagrada javnih bilježnika, navode iz Ministarstva, pa je očito da se cijena javnobilježničkih usluga mijenja zbog inflacije odnosno poskupljenja ostalih proizvoda. No nije jasno zašto te nove potrebne cijene Ministarstvo nije predložilo u veljači kad je također izmijenjen pravilnik o javnobilježničkoj tarifi.


Oni predložene izmjene tarifa nazivaju »uravnoteženim rješenjima« te tvrde da će, iako se cijene za pojedine radnje povećavaju u prosjeku za 25 posto, to onemogućiti kumulaciju nagrada, odnosno da će nagrade za više javnobilježničkih radnji biti ograničene prema vrijednosti pravnog posla.


Platni razredi


– Nova rješenja preraspodjeljuju i šire platne razrede prema vrijednosti posla kod sastavljanja akata i potvrde privatnih isprava što pogoduje strankama, vodeći računa i o činjenici da se ne radi o višekratnim izdacima stranaka, stoji u Sažetku.


A to uravnoteženje koje vodi računa o strankama znači da će ovjera prijepisa ili fotokopije dokumenta poskupjeti za 1,33 eura. Javni bilježnici dosad su za taj posao imali pravo na naknadu od tri boda, a od sada će imati pravo na četiri boda. Vrijednost boda je ostala ista, pa će taj posao koštati 5,32 eura umjesto dosadašnjih 3,99 eura.


Za dokumente veće od pet stranica svaka se stranica naplaćuje dodatni bod. Isto se događa i s tarifom za ovjeru potpisa, ona će koštati 5,32 umjesto 3,99 eura, a ako netko treba više primjeraka svaki dodatni primjerak se naplaćuje dva boda, odnosno 2,66 eura. Nije jasno što je u tom poslu postalo zahtjevnije pa da bi to bio razlog za povećanje tarifa.


Kako bi smanjila troškove ovršnog postupka i olakšala život blokiranim građanima Vlada je prije nekoliko godina smanjivala javnobilježničku tarifu, a sada se za čak 150 posto podiže naknada za izdavanje potvrde o ovršnosti rješenja.


Njezina se vrijednost podiže s četiri na 10 bodova, pa će ta isprava koštati 13,30 eura umjesto dosadašnjih 5,32 eura. Objašnjeno je to njezinim značajem za pravni promet i pravnu zaštitu.


Vlada je nedavno donijela i odluku po kojoj se upis u zemljišne knjige može obaviti isključivo elektroničkim putem, ali građani to ne mogu odraditi sami nego za njih sa sudovima elektroničkim putem mogu komunicirati samo bilježnici ili odvjetnici. I ta će usluga poskupjeti.


Dosad su za nju građani javnim bilježnicima plaćali 10,64 eura, a ubuduće će plaćati 13,30 eura. I tu uslugu ne mogu izbjeći ako žele upis u zemljišne knjige.


Jednako će u budućnosti koštati i upis etažiranja, povezivanje zemljišne knjige s knjigom položenih ugovora ili pokretanje pojedinačnog ispravka.


Elektronički upis u zemljišne knjige u svrhu odobravanja kredita ili upis založnog prava za gradnju, rekonstrukciju ili obnovu kuća oštećenih u potresu plaćat će se pola boda, odnosno 0,66 eura više.