Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

EDUKACIJA PO ŠKOLAMA

Pogledajte namjeravaju li maturanti glasati u “super izbornoj” 2024. godini

Autor: Hina

29.05.2023. 13:44
Pogledajte namjeravaju li maturanti glasati u “super izbornoj” 2024. godini

Foto: Igor Kralj/PIXSELLGotovo 1700 učenika završnih razreda srednjih škola sudjelovalo je u tekućoj školskoj godini na edukaciji „I moj je glas bitan“, a njih oko 80 posto izjasnilo se kako namjerava glasovati na izborima u super izbornoj 2024. godini. Edukaciju, čiji je cilj bio upoznati buduće mlade birače s izborima koji se provode u Hrvatskoj, s naglaskom na one koji će se održati 2024., organiziralo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).


Njegovi su predstavnici održali 41 edukaciju i to u 28 srednjih škola različitih usmjerenja, na području 15 gradova odnosno 12 županija i Grada Zagreba.


Edukacije u trajanju jednog školskog sata, sastojale su se od teoretskog dijela o izborima općenito te od praktičnog dijela u kojem je simulirano glasovanje na biračkom mjestu.
izbori opcenito-041211-06


Učenici su tako sudjelovali u ulozi članova biračkog odbora, birača i promatrača, upoznali su se s izgledom biračkog mjesta, postupanjem birača na njemu, osnovnim zadaćama biračkog odbora te s izbornim materijalom – glasačkim listićima, glasačkim kutijama, izvadcima iz popisa birača i slično.


Većina učenika, koja je nakon edukacije, ispunila vezanu anketu dostupnu na mrežnoj stranci DIP-a namjerava glasovati na izborima u 2024. godini (njih nešto više od 78 posto), a čak 74 posto smatra da njihov glas može utjecati na izborni rezultat.


Tijekom 2024. trebali bi se održati izbori za Europski parlament, za Hrvatski sabor i za predsjednika Republike Hrvatske. Edukacija „I moj glas je bitan“ započeta je 2018., a njen nastavak planiran je i iduće školske godine, najavio je DIP.