Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

DZS

Potrošnja u Hrvatskoj skočila za 4,2 posto; BDP porastao 2,8 posto

Autor: Hina

29.05.2023. 12:16
Potrošnja u Hrvatskoj skočila za 4,2 posto; BDP porastao 2,8 posto

Foto: Vedran Karuza/NLU Hrvatskoj je u travnju ove godine potrošnja u maloprodaji realno porasla 4,2 posto na godišnjoj razini, što je najveći porast prometa od lipnja 2022. godine, kada je rast iznosio 4,5 posto. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u travnju u odnosu na ožujak porasla 3,1 posto, dok je u odnosu na travanj prošle godine skočila za 4,2 posto.


Potrošnja u maloprodaji je u ožujku na godišnjoj razini pala za 1,3 posto, dok je u prva dva ovogodišnja mjeseca blago porasla.


U travnju, promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 4,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 1,9 posto, pokazuju podaci DZS-a.
Na mjesečnoj razini, maloprodaja prehrambenih proizvoda porasla je za 1,8 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 0,8 posto.


trgovine_nedjelja_pekara_kruh5


U prva četiri mjeseca ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.


BDP: Hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 2,8 posto


Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u prvom ovogodišnjem tromjesečju, osmi kvartal zaredom, no rast je usporen na 2,8 posto na godišnjoj razini.


DZS je u ponedjeljak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom ovogodišnjem tromjesečju realno porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je sporiji rast nego u četvrtom lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 3,5 posto, no to je već osmi kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.


Rast BDP-a u prvom tromjesečju zahvaljuje se rastu gotovo svih sastavnica BDP-a, posebice potrošnje, bruto investicija u fiksni kapital i izvoza roba i usluga.


Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava, što je najveća sastavnica BDP-a, porasla je u proteklom kvartalu za 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, nešto brže u odnosu na 1,3-postotni rast u prethodnom tromjesečju.


Izvoz roba i usluga porastao je, pak, za 4,8 posto na godišnjoj razini, znatno sporije nego u prethodnom tromjesečju, kada je taj rast bio 14,2 posto. Pritom je izvoz roba porastao 1,5 posto, a usluga 9,1 posto.


kriza_kupovina


Uvoz roba i usluga smanjen je istodobno za 0,8 posto, nakon što je u prethodnom kvartalu porastao za 14,6 posto. Pritom je uvoz roba smanjen za 1,5, dok je uvoz usluga porastao za 3,5 posto.


Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, u proteklom tromjesečju za 3,9 posto na godišnjoj razini, sporije nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 9,6 posto. Porasla je i državna potrošnja, za 2,2 posto, nakon što je u prethodnom tromjesečju ojačala 7,6 posto.


Rast brži od prosjeka EU-a


Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u prvom tromjesečju poraslo 2,6 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini poraslo 1,4 posto. Rast domaćeg gospodarstva brži je u odnosu na prosjek u EU.


Eurostat je nedavno objavio da je u proteklom tromjesečju gospodarstvo EU-a, prema sezonski prilagođenim podacima, poraslo 0,2 posto na kvartalnoj te 1,2 posto na godišnjoj razini.