ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Smanjenje gužvi

Počinje projekt gradnje trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb

Autor: Hina

27.11.2022. 10:02
Počinje projekt gradnje trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb

Foto: Igor Kralj/PIXSELLGodinama se priča o gradnji trećeg traka autoceste A-1, od Zagreba do Karlovca, a čini se da se uskoro kreće i u realizaciju projekta, piše u nedjelju Jutarnji list.


Najavljen je na lokalnoj razini, u Skupštini Karlovačke županije, a od glasnogovornice Hrvatskih autocesta Kate Kuprešak dobili smo i službenu potvrdu da će se za desetak dana učinjiti prvi konkretni korak – HAC će raspisati natječaj za projektiranje prometnice, navodi dnevnik.


Nakon što se sagradi dionica od Zagreba do Karlovca, gradit će se i treći trak dionice – od Karlovca do Bosiljeva.
Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin rekla je da je za to uvelike zaslužan županijski vijećnik Dragutin Belavić (HSLS) jer su njegova dugogodišnja inicijativa i uzastopna pitanja inicirala sastanke s Upravom Hrvatskih autocesta, na posljednjem im je rečeno da počinje projektiranje trećeg traka i da se odmah potom planira produžetak te prometnice do čvora Bosiljevo 2, raskrižja puteva prema jugu Hrvatske te prema Rijeci i Istri.


Obnova čvorova Lučko i Karlovac


Jednako tako, razmotrit će se gradnja čvorova, odnosno novih izlaza s autoceste. Kako doznajemo, projekt bi obuhvatio rekonstrukciju dvaju najvažnijih i najvećih čvorova na dionici – Lučko i Karlovac – te gradnju izlaza Lišnica, čime bi izlaz na autocestu dobila Duga Resa (poslije izlaza Novigrad na Dobri i prije izlaza Bosiljevo 1), a gradio bi se i čvor Stupnik.


Karlovačka županica je najavila gradnju i manjeg čvora Stative te pozvala županijske vijećnike da “aktivno sudjeluju u javnoj raspravi te da se razrade idejna rješenja i za druge izlaze s autoceste”. Čvorom Stative Karlovac bi imao dva izlaza s autoceste, zapadni i istočni.


Čvor Karlovac je, uz Lučko, najstariji u Hrvatskoj te odavno više ne može zadovoljiti prometne standarde koji su vrijedili prije pola stoljeća, piše novinar Jutarnjeg lista Mario Pušić.