Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Korona, gripa, prehlada...

Počela sezona respiratornih infekcija, hitne službe pod pritiskom

Autor: Hina

02.01.2023. 14:35
Počela sezona respiratornih infekcija, hitne službe pod pritiskom

Foto: PexelsPo podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je ove sezone dosad zabilježeno 1759 slučajeva gripe, a u Klinici za dječje bolesti Zagreb u ponedjeljak se doznaje da su u porastu i druge respiratorne infekcije, zbog čega je pojačana opterećenost hitnog prijema.


Za ovu sezonu nabavljeno je 600 000 doza cjepiva protiv gripe, namijenjenih rizičnim skupinama stanovništva, a cjepivo je distribuirano prema županijskim zavodima za javno zdravstvo i liječnicima obiteljske medicine.


Počela je sezona respiratornih infekcija pa će se porast broja oboljelih od virusnih i bakterijskih infekcija vjerojatno nastaviti još neko vrijeme. To je i očekivano s obzirom na boravak u zatvorenom prostoru i veća okupljanja u blagdansko vrijeme, kaže epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina.
Na hitnom prijemu u zagrebačkoj Klinci za dječje bolesti zabilježen je veliki broj intervencija zbog respiratornih infekcija, uključujući covid, gripu, sincicijski virus i sl. “Navale pacijenata su i dalje, pritisak je jako velik, kao i u svim hitnim službama”, rekao je Zoran Barčut, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema.


Osim toga, u blagdanskom razdoblju su na kirurgiji zaprimili četiri slučaja ozlijede pirotehničkim sredstvima, među kojima ima i ozbiljnih ozljeda.


“Jedno je dijete stradalo nakon što je kanalu našlo petardu, koja mu je eksplodirala u lice. Ima ozljedu oka zbog čega je upućeno na operaciju u KBC Sestre milosrdnice”, kaže Barčut.


Kroz objedinjeni hitni prijem u Klinici za dječje bolesti dnevno prođe 250 do 300 pacijenata, dok u pedijatrijskom dijelu znaju primiti i do 170 pacijenata.


Kroz godinu je uobičajeno da dvije trećine pacijenata idu na kirurgiji, a ostali na pedijatriji, no u ovo doba, kada prevladavaju respiratorne infekcije, veća je zastupljenost pedijatrijskih pacijenata.