Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

MORH

Počela istraga oko oštećenja Patrije u vojarni u Petrinji

Autor: Hina

26.01.2023. 12:21
Počela istraga oko oštećenja Patrije u vojarni u Petrinji

Foto: Kristina Stedul Fabac/PixsellPovjerenstvo iz sastava Oružanih snaga započelo je s utvrđivanjem svih okolnosti koje su dovele do prošlotjednog oštećenja borbenog oklopnog vozila Patria u petrinjskoj vojarni ”Pukovnik Predrag Matanović”, potvrdilo je Hini Ministarstvo obrane (MORH).


U MORH-u dodaju da će sukladno zaključcima povjerenstva biti poduzete daljnje mjere i radnje. MORH je ranije priopćio da je jedna Patria oštećena tijekom redovitih obučnih aktivnosti.


Mediji su izvijestili da je Patria oštećena zbog ljudske pogreške nakon što je vojnik, koji je naoružano vozilo trebao parkirati, njime zapeo za hangar. Dodali su kako u incidentu nije bilo ozlijeđenih osoba.


Jedno od najmodernijih oružnih sustava Hrvatske kopnene vojske
Borbeno oklopno vozilo (BOV) Patria je jedno od najmodernijih oružnih sustava koje koristi Hrvatska kopnena vojska (HkoV). Riječ je o lako oklopljenom višenamjenskom borbenom vozilu visoke prohodnosti i pokretljivosti.


Namijenjeno je za prijevoz ljudstva jačine jedne desetine i potporu borbenih djelovanja uništavanjem protivničke žive sile, oklopnih i drugih sredstava na zemlji i u zračnom prostoru na daljinama učinkovitog dometa naoružanja vozila.


Glavna karakteristika Patrije je oružna stanica izraelske proizvodnje tipa Elbit UT30 Mk2 koja ima automatski top kalibra 30 puta 173 milimetara Bushmaster Mk44, daljinski upravljanu spregnutu strojnicu 7,62 puta 51 milimetar, integrirani protuoklopni vođeni raketni sustav SPIKE s dvije lansirne cijevi.


Finski proizvod po licenci sastavljan u Đuri Đakoviću


Opremljena je i Wegmannovim sustavom bacača osam dimnih kutija kalibra 76 milimetara, dnevnim i termovizijskim kamerama, laserskim mjeračem udaljenosti i detektorom laserskog zračenja.


Patrija ima tri člana posade, a u ukrcajnom dijelu može primiti sedam vojnika. Maksimalna brzina na cesti iznosi 100 kilometara na sat, dok radijus kretanja doseže 700 kilometara. Maksimalna snaga motora je 405 kilovata, a vozilo može prijeći rov širine 2,1 metar i vertikalne prepreke visine 0,7 metara.


BOV Patria je izvorno finski proizvod koji se po licenci sastavljao u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila. HkoV u svojem sastavu ima ukupno 126 Patrija u nekoliko različitih konfiguracija.