Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

PREMIJER U SUBOTICI

Plenković: Zaoštravanje retorike sa Srbijom nije nikad dolazilo iz moje vlade

Autor: Hina

23.06.2023. 21:05
Plenković: Zaoštravanje retorike sa Srbijom nije nikad dolazilo iz moje vlade

Foto: Dubravka Petric/PIXSELLZaoštravanje retorike između Hrvatske i Srbije nikad nije dolazilo iz hrvatske vlade, rekao je petak premijer Andrej Plenković tijekom posjeta Subotici.


„Kad je riječ o hrvatskoj vladi, osobito u ovih sedam godina koliko sam premijer, mislim da nije bilo niti jedne situacije da je zaoštrena retorika, a da je to krenulo s naše strane“, rekao je Plenković novinarima tijekom svog prvog posjeta Srbiji.


Naglasio je da je to „vrlo važno za javnost u Srbiji“ i da vlada nikad nije poticala „atmosferu koja bi trebala pogoršati odnose između dvije zemlje“.
Plenković je rekao kako se u proteklim mjesecima „stvara ozračje“ za rješavanje konkretnih pitanja koje dugo opterećuju dvije države, no da je za korake naprijed potrebno puno „dana, stručnjaka, resora i dobre volje“.


Izdvojio je pitanje nestalih u Domovinskom ratu, njih 1807, o kojima Hrvatska i dalje nema podatke i traži ih od Srbije.


Ranije je rekao da je s premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarao i o pitanju granice, procesuiranju ratnih zločina i ratnih šteta te svemu onom „što opterećuje naše odnose desetljećima”.


Dvoje čelnika razgovaralo je i o načinima unaprjeđenja gospodarske suradnje na obostranu dobrobit.


Plenković je kazao kako trgovinska razmjena između dviju zemalja trenutno iznosi 2,7 milijardi eura, što obje strane smatraju nedovoljnim „s obzirom na veličinu država i snagu naših gospodarstava“.


Dvoje premijer stoga je razgovaralo i o suradnji na području prometa i infrastrukture, s naglaskom na unaprjeđenju povezanosti kako bi se omogućio bolji prolazak građana i roba koridorima koji prolaze dvjema državama.


Plenković je rekao kako je s Brnabić razgovarao i o europskom kontekstu i stabilnosti jugoistoku Europe, naglasivši da Hrvatska svojim „iskustvom, položajem i utjecajem na razini Europske unije“ sigurno može biti važan akter „kako bi se ubrzali reformski proces u Srbiji i uopće dinamizirao proces proširenja“.


Njih su dvoje ranije u Subotici novo sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, objekta koji se smatra novim centrom kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.