Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

PREDSJEDNIK VLADE

Plenković: Vidjet ćemo hoće li država zadržati vlasnički paket u Petrokemiji

Autor: Hina

11.11.2022. 14:56
Plenković: Vidjet ćemo hoće li država zadržati vlasnički paket u Petrokemiji

Foto: Davor KovačevićPredsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak kako će Vlada vidjeti hoće li zadržati svoj udio u kutinskoj Petrokemiji poručivši da je turska grupacija Yildirim snažna kompaniji koja je specijalizirana za proizvodnju mineralnih gnojiva.


“Turska grupacija Yildirim pregovara sa suvlasnicima Petrokemije (PPD, Ina i drugi dioničari), i oni očito od njih žele preuzeti udio i nastaviti funkcionirati kao kompanija koja proizvodi mineralna gnojiva, što je i bit”, rekao je Plenković novinarima u Županji upitan o o turskim investitorima i kutinskoj  Petrokemiji.


Istaknuo je kako je riječ o izrazito velikoj i snažnoj turskoj kompaniji koja je specijalizirana za takve kompanije.
Plenković je kazao i da je sada to prvi korak i vidjet će što će se zbivati, a o tome će računa voditi ministar gospodarstva Davor Filipović i svi koji su nadležni.


Zadržati vlasnički paket


Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji s turskom grupacijom Yildirim započeo je proces promjene vlasništva tvrtke Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u kutinskoj Petrokemiji, objavljeno je u četvrtak u zajedničkom priopćenju Ine, PPD-a i Yildirim Grupe.


Na novinarski upit hoće li država zadržati svoj vlasnički paket jer je turski investitor iskazao želju za kupnju cijele Petrokemije kazao je: “Vidjet ćemo. Država tu ima 17,9 posto i ima još nekoliko drugih suvlasnika. Kada se razgovori otvore, onda ćemo donositi odluke”.


Zamoljen za komentar hoće li netko odgovarati u CERP-u što država nije uspjela naplatiti 334 milijuna kuna naknade za svoj manjinski dio odgovorio je kako CERP radi svoj posao i ima zadaću voditi računa o interesima RH.


“Kompanija ide dalje, a Vlada će o tome što će, kada i kako raditi sa svojim udjelom – donositi najbolje odluke u interesu hrvatske države”, istaknuo je.


Govoreći o obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, podsjetio je da je organizator tog obilježavanja – Vlada, koja je i sve dosadašnje godine snosila sve troškove.


Naglasio je da je prošli tjedan na sastanku u Ministarstvu hrvatskih branitelja konsenzusom usvojen program i protokol kako će sve funkcionirati u Vukovaru.


Pitanja za čelnika HANFE


Novinare je zanimalo i zašto se Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) uključila u istragu vezanu uz slučaj sa AZ fondom i Fortenovovom, a Plenković je kratko poručio da su to pitanja za čelnika HANFE.


“Toliko je tih špekulacija u eteru, kavama, restoranima, ljudi koji gube vrijeme okolo i izmišljaju stvari i onda misle o nekakvim pritiscima. HANFA  ima zakonom propisane nadležnosti djelovanja i ima svog čelnika Antu Žigmana i to sve pitajte njega”, rekao je.


Što se tiče izmjena Zakona o izbornim jedinicama Plenković je rekao da se radi o ozbiljnom političkom pitanju. Stoga će, kada dođe vrijeme,  Vlada i vladajuća koalicija o tome zauzeti stav.


Istaknuo je kako imaju podršku svih partnera u parlamentarnoj većini vezano uz zakon o ekstraprofitu najavivši kao će se on i donijeti.


“Bitno je da pogodi cilj”, poručio je.


Pojasnio je da u godini u kojoj smo imali energetsku krizu, postoje kompanije koje su imale zaradu koja je bitno veća nego ranijih godina, a što ne smatra primjerenim u situaciji kada Vlada donosi mjere kako bi smanjila cijene plina i struje.


“Smisao ovakvog zakona je da oni koji su svojim ponašanjem i dizanjem cijena išli gore unatoč tome što je vlada radila porezna rasterećenja i na taj način su dali doprinos rastu inflacije. Ovo je vrlo ciljani zakon”, istaknuo je.


Plenković je u Županji, u povodu Dana Vukovarsko-srijemske županije, sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine.