Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SJEDNICA VLADE

Plenković: Prema našim saznanjima prodaja udjela u Fortenovi nije provedena po prodecuri

Autor: Portal Novi list

04.11.2022. 14:20
Plenković: Prema našim saznanjima prodaja udjela u Fortenovi nije provedena po prodecuri

Foto: Davor KovačevićPredsjednik Vlade Andrej Plenković na početku sjednice Vlade komentirao je, između ostalog, i situaciju oko Fortenova Grupe.


“Mi kao Vlada nemamo opipljivih informacija o pozadini ove poslovne transakcije, nemamo nikakvih službenih saznanja koja bi bila dodana vrijednost u odnosno na ono što se već pojavilo u javnosti.


Nama je jasno da s ovom transakcijom nije kako treba bila upoznata ni Uprava Fortenove, rekao je Plenković.


Vlada komunicirala s Upravom Fortenove
Naglasio je kako činjenica da je u vlasničkoj strukturi bivšeg Agrokora ruska Sberbanka nema veze s Vladom nego s bivšim vlasnikom.


Rekao je i kako je Vlada proteklih mjeseci komunicirala s Upravom Fortenove vezano uz sankcije prema Rusiji i ruskim tvrtkama te eventualnih posljedica na poslovanje kompanije. Osiguran je, rekao je premijer, prijelazni rok do kraja listopada za otkup udjela Sberbanke.


Sve odobrenja bila su data za akciju preuzimanja od strane mirovinskih fondova, ali je taj plan propao nakon povlačenja Alianza.


Due diligenc


– Čini se da se druga operacija odvijala u Rusiji na što mi ne možemo utjecati sa subjektom iz treće zemlje. Prema nama dostupnim podacima nije proveden due diligence niti je traženo dopuštenje nadležnih tijela u Nizozemskoj niti kod nas. Radimo na tome da se u potpunosti sagleda ova situacija i što se točno dogodilo, tko je ulagač i je li cijela operacija provedena na zakonit način. Nama je najvažnije da sve sastavnice funkcioniraju normalo, koliko za sada vidimo sve funkcionira bez poteškoća, rekao je Plenković.