Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

NISU UPUĆENI

U Vladi nemaju službenih saznanja o transakciji u Fortenovi

Autor: Hina

03.11.2022. 10:59
U Vladi nemaju službenih saznanja o transakciji u Fortenovi

Foto: Borna Filić/PIXSELLIz Vlade su u četvrtak rekli kako ne mogu komentirati transakciju preuzimanja vlasničkog udjela u Fortenovi, jer o njoj nemaju službenih saznanja, te da Vlada nije u to bila uključena.


U reakciji Vlade oko “medijskih saznanja o preuzimanju Fortenove” kaže se da pozadinu konkretne poslovne operacije Vlada ne može komentirati jer o njoj nema nikakvih službenih saznanja, niti je u to na bilo koji način bila uključena.


Nadležni resori provjerit će sve relevantne činjenice vezane uz preuzimanje udjela Sberbanka u Fortenovi, kažu u Vladi.


Odluka bivše uprave Agrokora
Podsjećaju da je suvlasnička uloga ruskog Sberbanka, kao tadašnjeg vjerovnika Agrokora, rezultat poslovnih odluka bivše uprave Agrokora, a ne odabir Vlade.


Poznata je činjenica da je Sberbank i ranije već najavio namjeru izlaska iz suvlasništva Fortenove, kažu u Vladi.


Dodaju kao je Vlada surađivala i komunicirala s Upravom Fortenove u pogledu suočavanja s posljedicama ruske agresije i primjene sankcijskog režima na poslovanje kompanije, a vodeći računa o ukupnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti.


No nije bilo nikakve komunikacije ni suradnje, a ni konkretnih spoznaja o poslovnoj operaciji koju su mediji objavili sinoć u večernjim satima, kažu u Vladi.


Saif Alketbi kupio 43,4 posto udjela


Financijska transakcija, koja se odnosi na 43,4 posto udjela u nizozemskom holdingu Fortenova Group, jedinom dioničaru Fortenova Grupe d.d., dovršena je u ponedjeljak 31. listopada, priopćeno je u srijedu navečer iz agencije za odnose s javnošću Millenium promocije.


“Sa zadovoljstvom objavljujemo kako je Saif Alketbi dovršio kupnju 43,4 posto udjela koje je u Fortenova Grupi držao Sberbank. Ovime započinje razdoblje strateškog ulaganja Saifa Alketbija u Republiku Hrvatsku, a uvjereni smo kako će ovo ulaganje biti iznimno korisno za Fortenova Grupu i hrvatsku ekonomiju”, poručili su povodom zaključenja te transakcije iz ureda Saifa Alketbija.


Fortenova grupa priopćila je nakon toga da nema nikakva službena saznanja o prodaji udjela Sberbanke.


“Fortenova grupa nema nikakva službena saznanja o prodaji udjela Sberbanke. Imovina Sberbanke je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno ishoditi posebne dozvole tijela nadležnih za provedbu sankcija”, odgovoreno je na upit Hine iz te grupe.


Prvi potencijalni kupac udjela Sberbanke, mađarski Indotek te dozvole nije uspio ishoditi, podsjetili su iz Fortenova grupe.


U drugom pokušaju odnosno prodaji mirovinskim fondovima dozvole su pribavljene, ali su predstavnici njemačkog Allianza u Nadzornom odboru AZ fonda zaustavili kupoprodaju, dodali su.


“Prema saznanjima Fortenova grupe, nikakve daljnje dozvole za prodaju nisu ishodovane te ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi. Također, nakon mirovinskih fondova nije bilo drugih dubinskih snimanja kompanije. Ukoliko je došlo do izbjegavanja sankcija radi se o kaznenom djelu i kompanija u tome nije sudjelovala”, naveli su u svom odgovoru iz Fortenova grupe.


Ruski Sberbank ušao je u vlasničku strukturu te grupe u travnju 2019. godine, nakon uspješne implementacije nagodbe vjerovnika u Agrokoru. Taj udjel Fortenove grupe u vlasništvu je SBK ART LLC, čiji je krajnji većinski vlasnik Sberbank of Russia.