Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

paketu pomoći

Plenković: ‘Povećanje dječjeg doplataka će osjetiti 128 tisuća obitelji’

Autor: Portal ZL

13.03.2023. 14:18
Plenković: ‘Povećanje dječjeg doplataka će osjetiti 128 tisuća obitelji’

Foto: Davor KovačevićNakon što je koalicijskim partnerima predstavio mjere za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata, predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se javnosti, javlja Televizija N1.


Kazao je da Vlada ovim mjerama nastavlja pomagati građanima i gospodarstvu. Kaže da su pozivine reakcije komora, Matice umirovljenika, sindikata umirovljenika, svih aktera te da paket ima punu podršku parlamentarne većine.

Naveo je što su glavne stavke paketa. “Ublažavanje rasta cijena energije, ublažavanje inflatornih pritisaka, posebne potpore i poticaji. Nastavit ćemo s reguliranjem plina na godišnjoj razini, građani mogu biti mirni. Kad je riječ o struji, idemo na reguliranje od šest mjeseci, pod istim uvjetima kao do sada.”


“Pomažemo onima kojima je potpora najpotrebnija”, rekao je Plenković o novim mjerama.
“Ide potpora umirovljenicima s mirovinom do 610 eura, onima koji primaju dječji doplatak, nezaposlenima, braniteljima, onima koji su pogođenim potresom, hrvatskim ribarima i nizu drugih djelatnosti, niz sredstava ide za ulaganja u energetsku učinkovitost”, kazao je premijer.“Paket ima ukupnu vrijednost oko 1,7 milijardi eura. Vlada je odlučila djelovati kao do sada – konzistentno, črvsto, sveobuhvatno”, dodao je.


Što se proizvodima kojima je zamrznuta cijena? “To ćemo odlučiti u četvrtak, bit će malih modifikacija.”


“Za dječji doplatak idemo ponovno sa snažnom podrškom, jednokratno. 128 tisuća obitelji, 230 tisuća djece, iznos će biti povećan u odnosu na zadnji put. Za jedno dijete 45 eura, za dvoje djece, 70 eura, za troje 100 eura, za četvrto dijete 130 eura i za petero ili više djece 160 eura”, rekao je Plenković.


“Očekujemo od svih aktera da se ponašaju odgovorno. Ako se koriste subvencije, onda svi trebaju dati doprinos. Ne možemo intervenirati u sve”, dodao je Plenković.