ponedjeljak, 15. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Zbog podizanja cijena

Državni inspektorat izrekao 151 novčanu kaznu u vrijednosti 234.000 eura

Autor: Hina

17.01.2023. 11:22
Državni inspektorat izrekao 151 novčanu kaznu u vrijednosti 234.000 eura

Foto: Davor Kovačević/NLPremijer Andrej Plenković izvijestio je u utorak da je Državni inspektorat izrekao 151 novčanu kaznu ukupno vrijednu 234.000 eura subjektima koji su se kod uvođenja eura počeli ponašati po nepoštenim poslovnim praksama.


To će se nastavit i dalje, rekao je premijer u aktualnom prijepodnevu i naglasio da Vlada nakon toga ima tri arsenala.


To su ukidanje subvencija, dodatni porezi i vraćanje cijena na neki raniji rok, kazao je, podsjetivši da je Vlada u prošloj godini za građane i gospodarstvo dala tri paketa pomoći vrijedna 3,6 milijardi eura.
Vidjet ćemo kako će se subjekti ponašati, odgovorio je premijer Peđi Gribinu (SDP), čije su pitanje i premijerov odgovor izazvali brojne reakcije, opomene, pa i udaljenje sa sjednice Suverenista Željka Sačića.


Grbin premijeru: Kada ćete arsenal koji imate predstaviti javnosti 


Grbin je, naime, podsjetio premijera na izjavu da će kava nakon uvođenja eura poskupjeti 2 do 3 lipe, ustvrdio da su ga svi u Saboru upozoravali što će se dogoditi nakon uvođenja eura i potrebu da Vlada reagira.


Znam da imate puno prioriteta koji nisu u Hrvatskoj, no kada ćete arsenal koji imate u rukama predstaviti javnosti, a plodovi vašeg rada biti vidljivi, pitao je Grbin.


Plenković mu je uzvratio da se njegovo pitanje i doprinos općenito, može svesti na veliku nulu.


Posjetio je da je izjavu o kavi dao je prije ruske agresije na Ukrajinu i svih kriza koje je ta agresija pokrenula, te naglasio kako, za razliku od Grbina, ne smatra unaprijed da je dio gospodarskih subjekata sklon prevari, ide u dobroj vjeri.


Grbina i SDP prozvao je zbog glasovanja o obuci ukrajinskih vojnika.


“Kada ste vi kao čelnik SDP-a imali priliku podržati žrtvu i reći ‘ne’ agresoru, zajedno s još 53 neodgovornih zastupnika, učinili ste tešku, brutalnu sramotu za Sabor. Vi i svi koji nisu glasovali za sudjelovanje u EU misiji obuke ukrajinskih vojnika“, kazao je.


Na premijerove prozivke reagirali su Hrvatski suverenisti, Marijan Pavliček mu je uzvratio da je “dosadio Bou i vragu“ tvrdnjama da su svi koji su glasovali protiv obuke ruski igrači i na krivoj strani povijesti. Je li onda i austrijski premijer na krivoj strani povijesti, upitao se.


Sačić: Premijer ne bi dao zastupnicima da glasuju po savjesti


Željko Sačić je prozvao premijera da je grubo zlouporabio Ustav, jer ne bi dozvolio zastupnicima da glasuju po savjesti. “On istodobno gura Hrvatsku u rat sa agresivnim velikoruskim neprijateljem, a da pritom nije državi osigurao elementarnu vojnu sigurnost“, izjavio je Sačić koji je dobio tri opomene, a potom morao i napustiti sabornicu.


Premijerove su izjave razljutile i Mostove Nikolu Grmoju koji mu je uzvratio da je na “krivoj strani obnove“, da je zaštitnik korupcije, te Nina Raspudića koji je premiju spočitnuo blisku donedavnu suradnju njegove vlade sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.


Svi oni dobili su opomene, baš kao i Hrvoje Zekanović (HDS) koji je zanimljivim ocijenio da Grbina brane s kvazi desnice, a Marko Milanović Litre (HS) mu uzvratio da ga brani osoba koja je govorila da je Plenković „hodajuća sotona“.


Grbin: Pa jeste li vi glupi?


Sam Grbin je premijeru uzvratio kako se znalo da je njegova vlada korumpirana i nesposobna, a danas se saznalo da je i naivna.


Govorite da ste postupali u dobroj vjeri očekujući da trgovci u konverziji neće dizati cijene, pa jeste li vi glupi, upitao je SDP-ov zastupnik.


“Uvođenje eura za nas je trebalo biti dobro, majstore i to ste uprskali, čega se god dotakne vi i to zaribate”, rekao je Plenkoviću.


Budite pristojni, rekao je Grbinu predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a Josip Borić (HDZ) dodao da se i Grbina može pitati na isti način, s obzirom kako vodi stranku.