Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

HRVATSKI PREMIJER

Plenković: Nema čelnika u Europi koji smatra da pomoć Ukrajini treba stati

Autor: Hina

31.05.2023. 18:46
Plenković: Nema čelnika u Europi koji smatra da pomoć Ukrajini treba stati

Foto: Luka JeličićPremijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da među europskim čelnicima nema onih koji smatraju da treba zaustaviti podršku Ukrajini.  Solidarnost neće prestati, izjavio je Plenković na sigurnosnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi. Dodao je da je dio europskih čelnika prije godinu dana imao drugi narativ, no da su danas svi predani podršci Ukrajine, “uz iznimku jednog ili dvojice koji su rezervirani”.  Također je rekao da više nema lidera u Europi koji je u prijateljskim odnosima s “izoliranim” ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.


„Ne vidim kolegu čelnika koji bi rekao da smo dali dosta i da to više nije naš posao“, rekao je Plenković. Premijer nije izravno odgovorio na upit voditeljice panel rasprave o drugačijim stavovima hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini, kazavši da na međunarodnim forumima izbjegava komentirati takve stvari.


No, istaknuo je to da je parlamentarna većina u Hrvatskoj „na pravoj strani povijesti“. Ta pomoć je Hrvatskoj „refleksna politika“ jer je prošla sličan scenarij kao i Ukrajina, zemlja koja je bila među prvih pet onih koje su priznale hrvatsku neovisnost, prije tadašnjih članica Europske unije, rekao je Plenković.


Foto: Luka Jeličić