Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kandidat za ministra

Plenković nadležnim saborskim Odborima predstavio Bačića

Autor: Hina

16.01.2023. 10:31
Plenković nadležnim saborskim Odborima predstavio Bačića

Foto: Davor KovačevićPremijer Andrej Plenković predstavio je u ponedjeljak nadležnim saborskim odborima kandidata za novog potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, Branka Bačića izrazivši uvjerenje da će ta promjena dovesti do ubrzanja procesa obnove.


Branko Bačić će imati moju snažnu potporu, vjerujem da će ova promjena dovesti do ubrzanja cijelog procesa obnove od potresa, rekao je premijer Plenković na zajedničkoj sjednici saborskih odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i za gospodarstvo.


Opetovao je kako se u nadolazećem razdoblju mora ubrzati izgradnja zamjenskih kuća i konstrukcijska obnova.


Iskoristiti europska sredstva, ubrzati izgradnju zamjenskih kuća
“Politički ciljevi u razdoblju pred nama imaju dva temeljna pravca. Prvi je iskoristiti u potpunosti sredstva iz EU fonda solidarnosti, sve skupa oko milijardu eura. Druga je da se tijekom ove godine ubrza izgradnja zamjenskih kuća i osigura smještaj za sve koji su u privremenim rješenjima, kućicama ili kontejnerima, da se fokus stavi na one koji žive u privremenom smještaju”, naglasio je premijer Plenković.


Najavio je i promjene u zakonskom okviru, odnosno „institucionalnoj arhitekturi“, ali u postupovnom dijelu.


To će, objasnio je, značiti spajanje s Ministarstvom Središnjeg ureda za obnovu, spajanje Fonda za obnovu Grada Zagreba, veću uključenost Agencije za promet nekretninama, te jednostavnije administrativne postupke obnove.


Predstavljajući odborima Branka Bačića, rekao je kako je on diplomirani inženjer geodezije, ima potrebne reference i zvanje. Radio je u upravi za katastar, poznaje sve složene procese u graditeljstvu i prostornom uređenju, što mu daje veliku prednost, dodao je.


Naglasio je i kako je riječ o jednom od najiskusnijih političara u Saboru, čovjeku koji je u svojoj političkoj karijeri prošao sve razine vlade, bio je načelnik općine, državni tajnik u Ministarstvu prometa, ministar graditeljstva, prostornog uređenja u zaštite okoliša, predsjednik Međunarodne komisije za sliv rijeke Save.


“To samo po sebi znači da je čovjek koji se itekako dobro razumije u nadležnosti i funkcioniranje ovog ministarstva”, rekao je Plenković i dodao kako iz svih tih referenci proistječe da će Bačić vrlo učinkovito i brzo ući u sve zadaće, nadležnosti i aktivnosti ministra graditeljstva.


Ujedno će svojim političkim autoritetom, jer je riječ o jednom od četvero potpredsjednika HDZ-a, kvalitetno obavljati koordinativne aktivnosti koje traži ova zadaća prema nizu drugih resora, kazao je Plenković.


Kad je netko prošao sve razine vlasti, onda je zasigurno čovjek koji ima sve potrebne reference i iskustvo da se bavi time, a ono  što je meni posebno važno je da je riječ o osobi od mog najvećeg povjerenja bliski suradnik, zaključio je premijer Plenković.