Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

zbog svojeg iskustva

Novi ministar Branko Bačić dobio odriješene ruke

Autor: Hina

13.01.2023. 10:23
Novi ministar Branko Bačić dobio odriješene ruke

Foto: Davor KovačevićMinistarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje će voditi novi ministar i potpredsjednik Vlade Branko Bačić, kako doznajemo, trebao bi se pripojiti Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a moguće i Fond za obnovu Zagreba, piše u petak Jutarnji list.


Potvrđuju to izvori iz Banskih dvora. I to je ključna promjena zbog koje će Branko Bačić, a ne Mirjana Čagalj preuzeti mjesto ministra, navodi dnevnik.


Naime, dosadašnji Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, koji je vodio državni tajnik Gordan Hanžek, koji će također biti smijenjen, uopće nije bio pod Ministarstvom graditeljstva, nego samostalno Vladino tijelo, koje je možda bilo i ključno usko grlo obnove, a Ivan Paladina, nije tajna, nije se slagao s Hanžekom i smatrao ga je odgovornim za sporu obnovu.
Cijenjena osoba Bačića je zato ipak izabrao premijer kao snažnu političku, ali i stručnu figuru, kažu u Banskim dvorima. Postat će ključni čovjek obnove pod kojim će onda biti i posebna uprava za obnovu, umjesto Središnjeg ureda, a moguće i Fond za obnovu, koji bi se pripojio Ministarstvu graditeljstva.


Obnova je, kako je rekao i premijer, uz energetsku krizu i inflaciju, jedan od ključnih izazova s kojima će se morati obračunati. Ideja je da u tom slučaju Mirjana Čagalj bude državna tajnica, odnosno ključna osoba za operativu koja će voditi obnovu, a Bačić bi joj i kao ministar i kao potpredsjednik Vlade bio nadređen.


– Mirjana Čagalj vrlo je stručna i cijenjena osoba, s njom se razgovaralo i razgovarat će se, ali Bačić ima snažni stručni i politički autoritet za posao koji je pred nama. Zato bismo voljeli i nju vidjeti u Vladi s jakim mandatom državne tajnice koja će operativno voditi obnovu – kaže sugovornik Jutarnjeg iz Banskih dvora.


No, Mirjana Čagalj, koju je premijer Andrej Plenković prvo predstavio u srijedu koalicijskim partnerima kao novu ministricu graditeljstva, a potom je na užem kabinetu Vlade ipak odlučio da će Ivana Paladinu zamijeniti Branko Bačić, neće preuzeti nijednu drugu dužnost koja joj je ponuđena kao “utješna nagrada”, kažu nam izvori iz HDZ-a s kojima smo razgovarali, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.