Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

SJEDNICA TEHNIČKE VLADE

Plenković na Vladi izrazio podršku Ficu, pa se pohvalio novim prognozama Europske komisije

Autor: P. N.

16.05.2024. 09:30
Plenković na Vladi izrazio podršku Ficu, pa se pohvalio novim prognozama Europske komisije

Foto: Davor Kovačević/NLTehnički premijer Andrej Plenković na početku se sjednice Vlade osvrnuo na pokušaj atentata na slovačkog premijera Roberta Fica.


“Već smo kazali da smo užasnuti ovim događajem i direktno smo njegovom uredu poslali poruke podrške i ohrabrenja i nadamo se da će se oporaviti nakon ovog napada. Suosjećamo i s njegovom obitelji i prijateljskim slovačkim narodom”, rekao je Plenković.


Najavio je da očekuje kako će Hrvatska u najkraćem roku, nakon današnjeg konstituiranja Sabora, dobiti novu Vladu. Zahvalio je na dosadašnjem angažmanu onima koji više neće sjediti u Banskim dvorima – radi se o Anji Šimpragi, Ivanu Malenici i Nikolini Brnjac.
Veći dio uvodnog govora posvetio je revidiranim prognozama Europske komisije koja Hrvatskoj ove godine predviđa rast BDP-a od 3,3 posto. Ranija prognoza govorila je o rastu od 2,6 posto.


“S takvom stopom rasta, mi bi prema procjenama Europske komisije trebali imati drugo najbrže rastuće gospodarstvo u Europskoj uniji. Samo se za Maltu predviđa 4,6 posto. Takav poticaj gospodarskom rastu dolazi od rasta osobne potrošnje.


U Hrvatskoj su trenutno nezaposlene samo 92 tisuće ljudi. To je najmanji broj nezaposlenih ikad”, dodao je Plenković.


Dodao je kako bi ovo trebala biti i godina ubrzanog približavanja Hrvatske prosječnom standardu Europske unije. Trenutno smo na 76 posto prosjeka.


Plenković je spomenuo i Baby Lasagnu, za kojeg će danas biti donijeta odluka o novčanoj nagradi iz državnog proračuna.


“To je tema koja je razveselila cijeli hrvatski narod. Iskrene čestitke Marku Purišiću na fascinantnom uspjehu na izboru za Eurosong. Osvojio je najveći broj glasova publike i to je najveći uspjeh nekog našeg predstavnika od samostalnosti.


Iskreno mu zahvaljujemo, kao i Gradu Zagrebu na velikom dočeku, te njegovom Umagu. Želimo mu puno uspjeha u daljnjoj karijeri”, dodao je Plenković.