Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zaželio uspješan rad

Plenković na sjednici Vlade pozdravio nove ministre

Autor: Hina

20.01.2023. 13:17
Plenković na sjednici Vlade pozdravio nove ministre

Foto: Davor Kovačević/NLPremijer Andrej Plenković pozdravio je u petak nove ministre graditeljstva Branka Bačića i regionalnoga razvoja i fondova EU Šimu Erlića, koji su sudjelovali na sjednici Vlade po prvi put u novim ulogama te im zaželio uspješan rad u obnovi nakon potresa i povlačenju EU sredstava.


Plenković je u uvodnom govoru ocijenio kako je ovaj tjedan bio politički zanimljiv jer je Vlada u Hrvatskom saboru dobila povjerenje većine za dva nova člana.


“Želim im uspješan rad i angažman na provedbi programa Vlade i suočavanje sa svim izazovima koji su pred nama, osobito kada je riječ o aktivnostima vezanim za obnovu nakon potresa, kao i o daljnjoj dinamici i ubrzanju apsorpcije europskih sredstava i realizacije brojnih projekta”, rekao je premijer.
Također se zahvalio svima na doprinosu na aktualnom prijepodnevu u Saboru, održanom u utorak. “Vjerujem da su odgovori koje smo dali zastupnicima pridonijeli da javnost razumije glavne konture naše politike i na koji način Vlada rješava sva bitna ekonomska i socijalna pitanja”, istaknuo je.


Plenković je istaknuo da će na današnjoj sjednici Vlade biti i točke koje su povezane s hrvatskim predsjedanjem Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA-e), čiji je cilj jačanje i promicanje obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu.


Vlada danas usvaja i izvješće o vladavini prava, četvrtom po redu doprinosu Godišnjem izvješću Europske komisije o vladavini prava u četiri ključna područja: pravosudni sustav, borba protiv korupcije, pluralizam medija i sustav provjera i ravnoteža kvalitete zakonodavnog procesa.


Plenković se uvodno osvrnuo i na 31. obljetnicu međunarodnog priznanja i 25. obljetnicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, rekavši kako je bitno da se ovih dana evocirala njihova važnost, posebno mirnu reintegraciju.


“Mirnim putem reintegriran je hrvatski teritorij kroz UN-ovu misiju, najuspješniju takvoga karaktera u Europi nakon Drugog svjetskog rata, a i uopće. Mislim da je u godini kada smo ušli u Schengen i europodručje važno vidjeti koliki put je Hrvatska prošla u samo tri desetljeća”, rekao je premijer.