Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SABOR

Bačić novi ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine

Autor: Hina

17.01.2023. 16:24
Bačić novi ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine

Foto: Davor KovačevićHrvatski sabor u utorak je potvrdio Branka Bačića za novog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine te potpredsjednika Vlade nakon čega je položio prisegu.


Dobio je glasove 77 od ukupno 151 zastupnika, koliko ih ima Sabor. Protiv je glasovao 51 zastupnik, suzdržanih nije bilo, a rezultate glasovanja zastupnici su popratili pljeskom.


Na novoj dužnosti naslijedio je Ivana Paladinu koji je s čelnog mjesta ministarstva otišao opterećen sporom i neefikasnom obnovom na Banovini i u Zagrebu.
Prije toga Bačić je jučer za svoj program dobio većinsku potporu na zajedničkoj sjednici Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i Odbora za gospodarstvo. Potpredsjednik HDZ-a u svojoj karijeri već je bio ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša.


Bačić je do sada više puta izabran za saborskog zastupnika HDZ-a. Nakon ulaska u Sabor 2003. godine, imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvitka, a nakon ponovnog izbora za zastupnika 2007. zamrzava mandat zbog imenovanja državnim tajnikom u Ministarstvu mora,  prometa i infrastrukture.
Bio je i načelnik općine Blato na Korčuli, a 2010. godine prvi put sjeda u ministarsku fotelju. Te je godine, nakon rekonstrukcije Vlade, bio imenovan ministrom graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša.


Nakon parlamentarnih izbora 2011. godine, ponovno je izabran za zastupnika u Hrvatski sabor, gdje je obnašao dužnosti predsjednika raznih saborskih odbora, a 2016. godine postaje predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika.


Član je HDZ-a od 1990. godine. U tri navrata biran je za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, čiji je i aktualni predsjednik.


Od 2008. godine član je Predsjedništva HDZ-a, a dužnost glavnog tajnika HDZ-a obavljao je od 2009. do 2012. godine. Bačić je rođen 1959. godine, završio je Geodetski fakultet u Zagrebu i diplomirani je inženjer geodezije.