Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PREMIJER

Plenković: Moja je ambicija biti još jednom hrvatski premijer

Autor: Hina

15.01.2024. 13:46
Plenković: Moja je ambicija biti još jednom hrvatski premijer

Foto: Davor KovačevićPredsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak na saborskom ‘aktualcu’ kako mu je ambicija postati još jednom hrvatski premijer, a na pitanje SDP-ovaca kada će biti parlamentarni izbori nije htio odgovoriti poručivši im tek da će ostati u oporbi.


”Što se tiče moje ambicije, moja je ambicija da budem još jednom predsjednik hrvatske Vlade. I sljedeći izbori će završiti tako da ja sigurno neću bit oporbeni zastupnik. Ako ćete vi biti opet oporbeni zastupnik, to je isto pošteno. Nemam ništa protiv toga, meni će biti drago da se mi viđamo”, rekao je Plenković u odgovoru na pitanje Siniše Hajdaša Dončića (SDP).


SDP-ovog zastupnika zanimalo je, naime, kada će se održati parlamentarni izbori te hoće li Plenković i nakon ove godine ostati u hrvatskoj politici ili će otići na neku europsku poziciju u Bruxelles.
”Ako ste vi tako dobri da pobijedite, vi morate biti rođeni spremni za pobijediti kada god izbori bili. No, kod vas se ništa neće promijeniti, to je više nego očito jer vidim da vam je ton takav da promjene nema”, ustvrdio je premijer.


Demografski problemi prisutni su zadnjih 75 godina


Što se tiče demografskih problema, Plenković poručuje da se oni nisu pojavili preko noći, već su prisutni zadnjih 75 godina, a iza njih ne stoji smo iseljavanje.


”1950-ih imali smo oko 95 tisuća djece, sad smo negdje na 33 tisuće godišnje. Pa nije se to dogodilo u jednoj godini. Pali smo jer smo promijenili način života, jer smo razvijeniji i imamo manje djece”, rekao je u odgovoru zastupniku Socijaldemokrata Davorku Vidoviću.


Premijer je najavio da će se prilikom osmišljavanja useljeničke politike voditi računa da ne dođe do nagle promjene strukture stanovništva.


Mlinarić optužio Plenkovića da financira velikosrpsku propagandu


Zastupnik Domovinskog pokreta Stipe Mlinarić premijera je optužio da financira velikosrpsku propagandu u knjizi ”Krajina od 1991. do 1995”, čije su tiskanje, tvrdi Mlinarić pomogli vladin Ured za manjine, zajedno sa Srpskim narodnim vijećem. Spomenutu je knjigu zastupnik DP-a poklonio premijeru.


”Nismo mi vlada cenzora, da zna koja manjinska organizacija tiska koju knjigu. Nismo ni ‘Big Brother’, nemamo ‘veliko oko’ koje prati kako će svaki cent biti potrošen. Ako mislite da smo namjerno, orkestrirano išli financirati ovu knjigu, onda ne znate kako taj mehanizam funkcionira”, uzvratio mu je Plenković.


Uz to, predsjednik Vlade istaknuo je da je jedini premjer kojem se spočitava suradnja s manjinskim političkim strankama.


Vučković: 290 natječaja za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da su jedinice lokalne samouprave do danas raspisale oko 290 natječaja za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, nakon što je nezavisna zastupnica Ružica Vukovac upozorila kako mnogi gradovi i općine ne raspisuju natječaje u zakonskom roku.


”Ministarstvo poljoprivrede je predvidjelo da, u slučaju gdje jedinice lokalne samouprave ne raspišu natječaj na vrijeme, a postignuti su svi uvjeti za raspisivanje, onda će zbog dobra hrvatskih poljoprivrednika taj posao preuzeti Ministarstvo”, odgovorila je Vučković.


‘Mnogi, uzvraća Vukovac, ne mogu doći do desetak hektara zemljišta dok povlašteno pojedinci koriste stotine hektara. “Trebali ste napraviti reviziju glede toga tko koristi koje zemljište, po kojoj cijeni i što na njih proizvodi”, naglasila je nezavisna Vukovac.