Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svečana akademija

Plenković: Milanović zagađuje javni prostor i vodi mrziteljsku politiku protiv HDZ-a

Autor: Nikolina Lucić

21.01.2023. 15:41
Plenković: Milanović zagađuje javni prostor i vodi mrziteljsku politiku protiv HDZ-a

Foto: Mislav KlanacBoraveći u Zadru povodom 30. obljetnice vojno – redarstvene akcije Maslenica premijer RH Andrej Plenković prokomentirao je aktualna događanja, među kojima su problemi hrvatskih državljana zarobljenih u Zambiji, povećanje cijena nakon uvođenja eura, te posjet predsjednika Milanovića Mađarskoj.


Situacija hrvatskih državljana koji već duže vrijeme u zambijskom zatvoru čekaju rasplet optužbe za trgovanje djecom već danima intrigira javnost, a premijer je Plenković kazao kako se situacija može sagledati s dva aspekta.


– Prvi je aspekt konzularna zaštita i pružanje pravne ponoći hrvatskim državljanima u zambijskom pritvoru, te nadolazećem pravnom procesu. Naši su diplomatski predstavnici u stalnom kontaktu s njima, njihovim braniteljima i obitelji u hrvatskoj. Drugi je aspekt taj da se u Hrvatskoj provode aktivnosti kojima je cilj utvrditi o čemu je tu točno riječ, te je li procedura međunarodnog posvojenja djece napravljena po pravilima. Stav Vlade je da se sve mora ispitati te da se sve moguće nepravilnosti ili nezakonitosti trebaju čim prije anulirati, poručio je Plenković, komentiravši u nastavku posjet predsjednika Milanovića Mađarskoj, gdje se susreo s mađarskom predsjednicom Katalin Novak i premijerom Viktorom Orbanom, koji su još jednom pozdravili njegov “hrabar” nastup prema europskim institucijama.
– Njegov stil ponašanja prema Vladi i HDZ – u katkad nije primjeren javnom prostoru. Zagađuje ga i nije nimalo koristan za našu politiku. Što se tiče njegovih vanjskopolitičkih stavova, oni ima punu slobodu i pravo da ih javno ističe. Mogu samo reći da je ovaj tjedan u našim raspravama bio pripremljen i konstruktivan, istaknuo je Plenković, dodavši kako se u Davosu imao priliku susresti s mnogim visokim inozemnim političarima s ciljem poboljšanja odnosa Hrvatske i inozemne zajednice.


– Zastupanje principijelne i konzistentne hrvatske vanjske politike čvrsto je ukorijenjeno u vrijednostima koje mi kao Vlada komuniciramo s našim saveznicima i partnerima. Nemamo nikakvih dilema oko agresije na Ukrajinu, ruske agresije i kršenja međunarodnih prava. Kao država smo i kao Vlada iskazali ogromnu solidarnost s ukrajinskim narodom u njihovoj patnji i boli. Što se tiče predsjednikovih komentara da mi njegove postupke i stavove komentiramo u međunarodnoj zajednici, smatram da su ti stavovi pogrešni i loši, kazao je Plenković, dodavši kako je jako važno da partneri u međunarodnoj zajednici budu svjesni da imamo dvije Hrvatske – jednu principijelnu i jasnu i drugu s rezervama ili simpatijama, koje su vođene kratkovidnom i mrziteljskom politikom koju pak vodi prema Vladi i HDZ – u.


Na kraju je premjer prokomentirao i problematiku nerealnog povećanja cijena koja je nastupila nakon uvođenja eura, kao i inicijativu Vlade da trgovci cijene prilagode onima prije početka nove godine.


– Već smo u nizu navrata kazali kako se dio gospodarskih subjekata ne ponaša etično, te kako su prelazak na euro iskoristili za nepotrebno oštećivanje potrošača, bez paralelnog rasta troškova inputa. Stoga sve još jednom pozivam da neopravdanim podizanjem cijena prestanu činiti štetu građanima. U prošloj smo godini uspjeli zadržati veliki paket mjera za gospodarstvo i građane. Inflacija od 10, 8 posto, uz regulaciju cijena struje, plina i naftnih derivata, samo je dio mjera koje je Vlada poduzela kako bi građane zaštitila od prekomjernog udara na njihov standard, naglasio je Plenković, dodavši da u kontekstu kada se država svojom intervencionističkom politikom pokazala na visini zadatka, nije dobro da vodimo rat s gospodarstvenicima.


– Umjereno povećanje cijena prilikom promjene valute nije neobično. No, najvažnije je biti odgovoran. Mi ćemo voditi računa da unatoč izglednom usporavanju gospodarstva u ovoj godini očuvamo socijalnu koheziju i kulturu, istaknuo je Plenković.


Jedan od spominjanih načina na koje bi se moglo stati neopravdanom podizanju cijena je i kolektivna tužba protiv oni kojih su kršili zakon i neopravdano kršili cijene.


– Vlada ima arsenal instrumenata za pomoć građanima i gospodarstvu, pa tako ima rješenja i za varijantu onih koji se perpetuirano ponašaju na način štetan za građane, kao što je ukidanje poticanja i subvencija za kršitelje zakona, zaključio je premjer Plenković.